Massetilbud på treningssenterne

Sjekk dette før du melder deg inn

Forbrukerrådet lister opp alt du bør undersøke før du hopper på en innmeldingskampanje hos ditt lokale treningssenter. Det finnes både fallgruver og måter å omgå dem.

HØSTTILBUD: Sterk er et av senterne med treningskampanje i disse dager. Men før du lar deg friste til å melde deg inn, bør du lese noen viktige vilkår, som det står om i saken under. Foto: Øystein B. Fossum
HØSTTILBUD: Sterk er et av senterne med treningskampanje i disse dager. Men før du lar deg friste til å melde deg inn, bør du lese noen viktige vilkår, som det står om i saken under. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Tren gratis i september uten bindingstid» og «Fri trening i én måned + Fri innmelding» er noe av det som gjerne lyser mot deg fra reklameplakaten på busskuret i disse dager.

Innmeldingskampanjer hos flere treningssenter er nemlig et like sikkert høsttegn som at bladene på trærne skifter farge. Nå er det jo på tide å komme i gang med hverdagen og gode rutiner etter sommerferien.

Men det finnes flere potensielle feller ved å hoppe på treningskampanjer som dette, og dem bør du være bevisst på, så du ikke får deg en overraskelse om en måneds tid.

Ingen bindingstid, men oppsigelsestid

Flere treningssenter reklamerer som sagt med gratis trening i én måned uten bindingstid. I disse dager er det som regel snakk om fri trening ut september.

Ett eksempel på en slik kampanje, er det Sterk Helse i Oslo kjører akkurat nå.

...MEN OPPSIGELSESTID: Du kan risikere å måtte betale for én måneds trening selv om du trener én måned gratis. Foto: skjermdump.
...MEN OPPSIGELSESTID: Du kan risikere å måtte betale for én måneds trening selv om du trener én måned gratis. Foto: skjermdump. Vis mer

Og det kan unektelig virke fristende å melde seg inn hos et treningssenter, trene gratis i én måned og så bare slutte uten å måtte betale noe, om treningssenteret ikke gir mersmak.

Vel, så enkelt er det ikke, for selv om det ikke er noen bindingstid, er det oppsigelsestid, og ofte opererer treningssentrene med oppsigelsestid på én måned. Vanligvis regnes oppsigelsestiden fra første månedsskifte etter at oppsigelsen er mottatt.

Det vil si at hvis du melder deg inn i dag, benytter deg av gratismåneden og melder deg ut i slutten av september, må du uansett betale treningsavgift for oktober før du kommer deg ut av medlemskapet.

Siste sjanse i dag!

Hvis du vurderer å melde deg inn på et senter som nå tilbyr gratis trening ut september uten bindingstid, og vil unngå oppsigelsestiden, gjør du følgende:

Meld deg inn i dag (31. august) og si opp umiddelbart etterpå. Da rekker du akkurat å få oppsigelsen inn i treningssenterets system før månedsskiftet og sikrer deg én måned gratis trening, som du kan anse som en gratis prøvemåned uten forpliktelser.

Dersom du etter endt måned vil fortsette som medlem ved treningssenteret, er det bare å tegne nytt medlemskap etter gratismåneden.

Sterk Helse skriver i en e-post til Dinside at de gjør det klart for alle som melder seg inn at hvis de sier opp i løpet av august, betaler de ingenting for å trene ut september, men hvis de melder seg ut i september, betaler de og trener ut oktober.

De håper selvsagt at ingen som benytter seg av Sterk-kampanjen kommer til å føle seg lurt.

TEST: Justerbare treningsmanualer er midt i blinken for deg som vil trene styrke hjemme. Video: Øystein Bergrud Fossum/Maria Bergrud Fossum. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Fri deg fra bindingstid

Når det gjelder Sats, Nordens største treningssenter-kjede, kjører de en kampanje der du får den første måneden gratis dersom du tegner medlemskap med tolv måneders bindingstid.

LES DEN LILLE, LYSEGRÅ SKRIFTEN: Selv om du får én måned gratis trening hos Sats, må du belage deg på å trene der de neste 12 månedene, i tillegg til at det er oppsigelsestid. Foto: skjermdump.
LES DEN LILLE, LYSEGRÅ SKRIFTEN: Selv om du får én måned gratis trening hos Sats, må du belage deg på å trene der de neste 12 månedene, i tillegg til at det er oppsigelsestid. Foto: skjermdump. Vis mer

- Dersom du har valgt et medlemskap med binding hos oss, må du fullføre bindingstiden. Når bindingstiden er over, er reglene for oppsigelse de samme som for et løpende medlemskap, sier pressekontakt Julie Hæhre i Sats til Dinside, men legger til:

- Du kan imidlertid når som helst endre medlemskap til et uten binding, som er litt dyrere, eller oppgradere og nedjustere innholdet i medlemskapet ditt på våre nettsider. For avtaler uten bindingstid, gjelder én måneds oppsigelse i hele avtaleperioden.

Jurist Thomas Iversen i Forbrukerrådet framholder at treningssentrene ha klare og tydelige vilkår for oppsigelsestid, oppsigelsesmåte og lignende. Dersom vilkårene er gjemt eller bindingstiden er sterkt underkommunisert, kan forbrukeren si opp i løpet av bindingstiden. Informasjonen om bindingstid skal komme tydelig frem når avtalen inngås, og det hjelper lite om den kommer i et skriv etter at avtalen er inngått.

Angrerett, men ikke alltid

Det finnes imidlertid en måte du kan unngå bindingstid og få to ukers gratis trening (eventuelt prøvetid), og det er den lovfestede angreretten på 14 dager.

- Du har imidlertid kun angrerett om du kjøper medlemskap over nett eller via andre typer fjernsalg, altså ikke hvis du tegner treningsmedlemskap over disk på senteret, advarer forbrukerjurist Iversen overfor Dinside.

Og, ikke nok med det:

- Angrerettloven åpner for at treningssenteret kan kreve betalt for den perioden forbrukeren har brukt senteret i perioden før vedkommende påberoper seg angreretten, sier Iversen.

Det vil si at hvis du trener i 10 av 30 dager den første måned før det angres, kan senteret etter angrerettlovens paragraf 26 kreve én tredel av månedsprisen fra deg hvis du bruker angreretten din.

- Jeg opplever likevel at få treningssentre benytter seg av denne muligheten, og at forbrukerne i praksis ofte får inntil 14 dager gratis ved bruk av angreretten, understreker juristen.

Dette svarer Sats om angrerett

Hvis en person melder seg inn via tilbudet med gratis september-trening med bindingstid, trener et par uker, men finner ut at treningssenter ikke er tingen - kan vedkommende da benytte angreretten på 14 dager og slippe unna betaling og bindingstid?

- Ja, angreretten følger av angrerettsloven og den gjelder også ved kampanjer. Alt dette kan medlemmer sette seg inn i ved å lese vilkårene for medlemskap som er tilgjengelig på nettsidene våre, svarer pressekontakt Hæhre.

Sjekk dette før du melder deg inn

Avslutningsvis har Iversen i Forbrukerrådet ei sjekkliste til deg som vil kickstarte treningsrutinene denne høsten og lurer på om treningssenter er rette vei å gå:

  • Se på totalprisen for innmelding og månedspris
  • Sett deg inn i reglene knyttet til bindingstid og oppsigelsestid
  • Undersøk muligheter for å fryse medlemskapet
  • Og finn ut hva som skjer med medlemskapet dersom du flytte

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer