Leie bolig

Sjekk dette nå!

Flere leier bolig uten å ha sett den.

HUSLEIE: Det er flere ting du må huske på når du skal leie bolig. Foto: Shutterstock / NTB
HUSLEIE: Det er flere ting du må huske på når du skal leie bolig. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

August betyr studiestart for mange og som student er det mye å huske på. Er du en av dem som leier bolig, er det kanskje ekstra mye å passe på. Det er nemlig flere ting du bør sjekke dersom du leier bolig, for å unngå å havne i noen feller.

Forbrukerrådet råder om å sjekke boligen tidlig for feil og mangler, i tillegg til å dokumentere dette. Da kan du redusere faren for konflikt med huseieren.

Gjør dette kjapt!

I fjor skrev DinSide at både huseiere og leietakere opplevde budrunder på utleieboliger. Da uttalte Forbrukerrådet seg om at dem som allerede hadde vanskeligheter for å komme seg inn på boligmarkedet, er dem som vil tape på en budrunde av utleieboliger.

Forrige uke meldte NRK at 12 000 studenter står i boligkø hos studentsamskipnadene i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Dette kan føre til at studenter kan bli desperate etter å finne bolig.

Det er materialet på kjøkkenbenken som avgjør hvordan den skal rengjøres. Video: Linn Merete Rognø / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Forbrukerrådet gjennomførte nylig en representativ undersøkelse, hvor halvparten av de spurte leid bolig uten å ha sett den først. 7 av 10 svarer at de vurderer å gjøre det samme neste gang de flytter.

Forbrukerrådet frykter derfor at studenter forhaster seg når de leier bolig.

- Har du leid en bolig usett, bør du så raskt som mulig sjekke boligen for feil og mangler. Huseier har hovedansvaret for vedlikeholdet av boligen, såframt dere ikke har avtalt noe annet. Som leier har du også et ansvar for å holde boligen i stand, sier Olav Kasland, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Viktigste du gjør

Når du skal leie, er det aller viktigste du gjør å undertegne en husleiekontrakt, ifølge fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Om du bor i et studentkollektiv, bør alle skrive under den samme husleiekontrakten. På den måten ender ikke bare én person med alt ansvar overfor huseieren.

- Har du fortsatt ikke kontrakt, bør du undertegne så snart som mulig. Med en skriftlig kontrakt blir det enklere å fastslå hva dere er blitt enige om. En kontrakt gjør at du står sterkere ved en eventuell konflikt. Ønsker du som leietaker skriftlig kontrakt, har du krav på det, sier Kasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer