Skattemeldingen 2016

Sjekk disse postene i skattemeldingen

Skatt til gode? Ta likevel ikke ta sjansen på at de forhåndsutfylte tallene stemmer.

SKATT TIL GODE: Se over tallene. Du kan ha mer skatt til gode, enn det som står i skattemeldingen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKATT TIL GODE: Se over tallene. Du kan ha mer skatt til gode, enn det som står i skattemeldingen. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Natt til tirsdag ble skattemeldingen for fjoråret gjort tilgjengelig ved å logge inn i Altinn. Det første man gjerne gjør da, er å gå inn for å sjekke om man har skatt til gode.

Men det er viktig - og ditt ansvar - å sjekke at tallene faktisk stemmer. Selv om du har skatt til gode, kan det være at du egentlig skulle ha hatt enda mer.

Jo, du må sjekke tallene

Hvert år gjentar Skatteetaten følgende budskap til det kjedsommelige:

- Pass på at alt om din inntekt, gjeld og formue er med, og at du har fått de fradragene du har krav på. Det er ditt ansvar å sørge for at Skatteetaten har korrekte opplysninger om deg slik at skatten blir riktig, har pressesjef Merete Jebsen Bergland uttalt til Dinside i forkant av skattemeldingen som kom tirsdag.

Skattebetalerforeningen hevder derimot at slett ikke alle sjekker tallene. De viser til at det i fjor var hele 350.000 skattebetalere som ikke en gang tok seg bryet med å åpne selvangivelsen da den ble sendt til dem elektronisk.

- De aller fleste tallene i skattemeldingen stemmer, og det er nok grunnen til at mange lar være å sjekke tallene – og slipper unna med det. Samtidig gjøres det feil av både Skatteetaten og av alle som er pliktige til å sende inn opplysninger om din økonomi til skattemyndighetene, understreker de.

Det samme gjør Regnskap Norge, som påpeker at den nye skatteforvaltningsloven som nå gjelder, gir deg større ansvar som skatteyter.

De skriver videre at mens Skatteetaten tidligere «lignet», med andre ord vurderte de faktiske opplysninger og tall og foretok en skatteberegning basert på dette, legger det nye systemet opp til at du som skattyter må «selv-deklarere».

Dette bør du sjekke

Skattebetalerforeningen anbefaler vanlige lønnsmottakere eller pensjonister, som stort sett har oversiktlig økonomi, om å starte med følgende punkter:

  • Flere arbeidsgivere? Sjekk lønnen: Det å overse en arbeidsgiver i skattemeldingen kan være fort gjort – særlig om du har hatt flere arbeidsgivere i løpet av året, og alle beløpene har vært forholdsvis små. Straffen kan fort bli tilleggsskatt.
  • Bolig og ligningsverdi: Ligningsverdien av boligen din er det all mulig grunn til å sjekke. Svært mange har for høy verdi her, men de tenker kanskje ikke over det. Dersom du bor i en kommune som har eiendomsskatt, bør du vite at formuegrunnlaget Skatteetaten baserer seg på når de regner ut ligningsverdien også kan benyttes av kommunen når det skal beregnes eiendomsskatt.
  • Aksjer/utbytte: Har du solgt aksjer eller verdipapirer, er det viktig å sjekke at riktig inngangsverdi eller kjøpesum er benyttet. Aksjonærregisteret har blitt bedre, men erfaringsmessig har vi sett at det har vært en god del feil knyttet til aksjer i skattemeldingen. Hvis du har fått utbytte skal dette også være med.

Få med «glemte» fradrag

Husk at Skatteetaten ikke mottar opplysninger om alle fradrag du kan ha krav på. Pass derfor på å føre opp fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen. Viktige fradrag kan være utelatt, som for eksempel:

  • Gjeldsrenter på private lån
  • Renter på lån i utenlandsk bank
  • Sykdomsfradrag
  • Solgt bolig med tap
  • Kostnader knyttet til refinansiering av lån

På Skatteetatens nettsider finner du dessuten er fradragsveileder, hvor du kan få hjelp til å finne ut hvilke fradrag du har krav på.

Husk også at fradrag som er forhåndsutfylt, kan inneholde feil, eksempelvis reisefradraget - som det er blitt kuttet det siste året. Har du flyttet i løpet av det siste året, må du også huske å oppdatere avstanden til jobb.

Skattebetalerforeningen påpeker at Skatteetaten ikke har oversikt over reisene dine, og at det kan tenkes at du har krav på langt mer i fradrag enn det som står oppført – om det i det hele tatt står noe oppført.

Andre poster som vanligvis rettes, som du også bør sjekke over, er listeprisen på bilen, renter av gjeld, gjeld, renteinntekter, bankinnskudd og foreldrefradraget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer