Skattemeldingen 2019

Sjekk fradragene du kan få

Det er på tide å finne ut hvilke skattefradrag du har rett på. Slik går du fram.

NÅ ER DEN HER, IGJEN: De første kan sjekke allerede 18. mars se skattemeldingen for inntektsåret 2019. Les mer om hvordan du finner og fører fradragene du har rett på i saken under. Foto: Per Ervland.
NÅ ER DEN HER, IGJEN: De første kan sjekke allerede 18. mars se skattemeldingen for inntektsåret 2019. Les mer om hvordan du finner og fører fradragene du har rett på i saken under. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert

Fra onsdag 18. mars mottok de første 200.000 nordmenn skattemeldingen for 2019. I år blir den sendt ut puljevis fram til 31. mars, og opp til tre millioner av oss får en helt ny skattemelding tilsendt denne gangen.

Som skattebetaler kan du har rett på en rekke fradrag alt etter din livssituasjon. Men, hvilke fradrag kan du få, og er det noe nytt med måten du fører dem i ny skattemelding?

Dette får du svar på videre i saken.

Postene ersattes av tema

Én av tingene som er nytt i ny skattemelding er, blant annet, at postene du kanskje husker fra de gamle versjonene er erstattet med temaer.

- I ny skattemelding er det ikke lenger poster, men inntekter og fradrag er samlet under temaer. Det gis også mer veiledning når du skal levere skattemeldingen på nett, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten til Dinside.

Men, selv om du får ny skattemelding som ser annerledes ut, må du fremdeles sjekke at de fradrag som du har krav på er kommet med og at beløpene er riktige. Hvis ikke må du føre inn disse selv.

Ringså forteller videre at fradragsveilederen er oppdatert, og at hun anbefaler alle å gå inn der for å se hva de kan ha rett på av fradrag.

SKATTELISTENE: Åpne skattelister gjør at du kan se hvem som har søkt deg opp. Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen Vis mer

Sjekk disse fradragene

Forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea har hjulpet oss i Dinside å trekke fram noen av de vanligste skattefradragene, som du kanskje har rett på.

Foreldrefradrag får du hvis du har barn som var under 12 år i fjor. Da får du fradrag for kostnader til pass og stell, eksempelvis for kostnader til barnehage, dagmamma og SFO. Fradraget er begrenset til 25.000 kroner for ett barn, 40.000 kroner for to barn og 55.000 kroner for tre barn. Du kan også få fradrag for barn som er 12 år eller eldre hvis barnet har særskilt behov for omsorg og pleie.

Reisefradrag mellom hjem og arbeidsplass får du uavhengig av de reelle utgiftene dine eller hvilket transportmiddel du bruker. Fradraget beregnes etter sats og gis bare med det beløpet som overstiger bunnfradraget (egenandelen) på 22.700 kroner. Opptil 50.000 kilometer er satsen 1,56 kroner per kilometer, mens mellom 50.000 og 75.000 kilometer er satsen 0,76 kroner per kilometer. Et konkret eksempel: I løpet av 2019 har du totalt reist 30.000 kilometer til og fra jobb. Da skal du sette opp totale reiseutgifter (km x sats), hvor du trekker ifra bunnfradrag. Da ser regnestykket slik ut:

  • Totale reiseutgifter er 46.800 kroner, altså 30.000 kilometer x 1,56 kroner
  • minus bunnfradrag på 22.700 kroner
  • Reisefradrag: 24.100 kroner

Verdien av bil er skattepliktig formue, og denne verdien er fastsatt etter en skala med utgangspunkt i bilens nyverdi hos forhandler. Er det ikke oppført en formuesverdi på bilen din i skattemeldingen, må du gjøre dette selv. Er bilens første registreringsår 2019, settes formuesverdien til 75 prosent av nypris. Er første registreringsår 2018, settes formuesverdien til 65 prosent av nypris. Et konkret eksempel:

  • Dersom bilens listepris er 300.000 kroner ved førstegangsregistrering i 2019 settes formuesverdien til 225.000 kroner.
  • Dersom bilens listepris er 300.000 kroner ved førstegangsregistrering i 2018, settes formuesverdien til 195.000 kroner.

Verdsettelse av fast eiendom når det gjelder primærboligen din, settes den til cirka 25 prosent av verdien, mens eventuell sekundærbolig verdsettes til 90 prosent og fritidsbolig inntil 30 prosent av antatt markedsverdi. Hvis du mener at markedsverdi er satt for høyt, kan du klage og be om å få satt ned verdien på eiendommene. Verdsettelsen av primærbolig kan kun settes ned dersom verdien overstiger 30 prosent av antatt markedsverdi.

Har du boliglån kan du kreve 22 prosent skattefradrag for gjeldsrente. Et regneeksempel: Har du boliglån på tre millioer kroner og har betalt 80.000 kroner i renter, har du krav på et fradrag som utgjør 17.600 kroner, altså 22 prosent av 80.000 kroner.

- Selv om du har lån sammen med en annen, innrapporteres det fra banken kun på én. Hvordan dere kan fordele det, er avhengig av om dere er gift eller ei, sier kommunikasjonsrådgiver Helen Rist i Skatteetaten.

- Du må selv endre dette hvis dere skal dele gjeld og fradrag for gjeldsrenter. Det er enkelt å endre ved at begge korrigerer på kortet for bank- og kontoopplysninger til de korrekte beløpene, fortsetter Rist, og forklarer:

  • Du finner kortet under temaet Bank, lån og forsikring.
  • Klikk på lenken Endre på kortet til banken/låneinstitusjonen og korrigér aktuelle beløp.
  • Når du har gjort endringen, klikker du på lenken Årsak til endring og velger Overført til/fra ektefelle.
  • Skatteetaten spør etter dokumentasjon hvis de trenger det.

Verdsettelsesrabatt på aksjer gir deg 25 prosent formuesskatterabatt på aksjer og aksjefondsandeler som er direkte eid av deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer