Sjekk hva du får i feriepenger

Dette har du krav på, hvis du var i jobb i 2011.

Har du hatt full jobb i 2011, utgjør feriepengene normalt mer enn en vanlig månedslønn. Foto: Colourbox.com
Har du hatt full jobb i 2011, utgjør feriepengene normalt mer enn en vanlig månedslønn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du usikker på hvor mye du skal ha utbetalt i feriepenger i sommer?

Retten til feriepenger er nedfelt i ferieloven, men nøyaktig hvor mye du får utbetalt avhenger av hva du tjente i 2011, og om du har fire eller fem ukers ferie.

Dette har du krav på

Feriepengene du får i sommer, utgjør en prosentandel av feriepengegrunnlaget for 2011. Du kan derimot ikke ta utgangspunkt i brutto årslønn for i fjor. Enkelte utbetalinger inngår nemlig ikke i feriepengegrunnlaget.

Riktig beløp finner du i lønns- og trekksoppgaven for 2011, som er opptjeningsåret for feriepenger, eller på siste lønnsslipp for i fjor.

Feriepengene skal være minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, men er du over 60 år har du rett på minst 12,5 prosent. I tillegg sier loven at du har krav på fire uker ferie.

Har arbeidsgiveren din gått med på en tariffavtale som sikrer deg fem ukers ferie, utgjør feriepengene dine 12 prosent av feriepengegrunnlaget, og 14,3 prosent for deg over 60 år.

Du kan bruke DinSides feriepengekalkulator
til å regne ut hvor mye du kan forvente å få i feriepenger i sommer, med utgangspunkt i dine inntekter og arbeidsforhold.

Les også: Klar for årets ferie? Sjekk hvor du får forsikringen billigst

Slik utbetales feriepengene

Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien.
Det mest vanlige er imidlertid at virksomheten utbetaler feriepengene i en bestemt måned.

Får man utbetalt feriepengene i for eksempel juni, får du disse utbetalt i stedet for lønn. Altså holder arbeidsgiver igjen lønn for juni, som har 21 arbeidsdager. I tillegg trekker de lønn tilsvarende de fire ekstra fridagene av feriepengene, for de som har avtale om fem uker ferie.

Har du vært arbeidsledig eller sykemeldt i 2011, gir dette deg rett til feriepenger fra NAV. Her kommer utbetalingen allerede i mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer