Sjekk hva som gror på kroppen din

Ikke særlig delikat, men nokså vanlig.

Kløe er et vanlig symptom på sopp i huden. Foto: Science Photo Library
Kløe er et vanlig symptom på sopp i huden. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om trichophyton, microsporum og epidermophyton? Det er de vanligste sopptypene som gir oss infeksjoner i hud og negler.

Disse soppene finnes overalt rundt oss, og kan smitte fra dyr, mellom mennesker (enten direkte eller indirekte, via badegulv og håndklær) og direkte fra jord til menneske (sjelden).

Les mer: Er tunga di hårete?

Soppen kan ikke trenge inn i levende vev, men kan invadere hornlaget i huden, neglene og håret. Innen medisin kalles dette også tinea og dermatofytose, skriver legene Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen på Lommelegen.no.

Her redegjør de for de vanligste sopplidelsene vi kan rammes av, og hva vi kan gjøre for å bli kvitt dem:

Disse sopplidelsene kan du få:

Fotsopp: Finnes vanligvis mellom tærne. Huden blir rød, flasser, blir bløt og hvit og får små sprekker. Kløe er vanlig. Aller vanligst mellom 4. og 5. tå (lilletåen). «Ringorm»/hudsopp på kroppen: Det dreier seg om en soppinfeksjon som fører til runde, røde flekker i huden, ofte med lett flassing. Flekken er gjerne litt blekere i midten og mer markert på kantene. («Ringorm» har ikke noe med orm å gjøre!)Sopp i hodebunnen: Grå eller rødlige flekker i hodebunnen som flasser. Kan føre til hårtap. Vanligst etter sydenferier eller hos barn med innvandrerbakgrunn.Lyskesopp: Tydelig avgrenset, kløende, ofte hissig utslett i en eller begge lysker. Kan bre seg på innsiden av lårene og utover på pungen.Neglesopp: Neglen blir tykk, misfarget (grå eller gul) og kan smuldre opp. Tåneglene er hyppigst rammet.Sopp andre steder: Hudsopp kan også forekomme i håndflatene, i ansiktet og i områder med skjeggvekst.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.