Kunde i flere banker

Sjekk hvor lønnsomt det er med «bank-shopping»

Slik finner du de billigste bankproduktene for deg.

NETTSHOPPING: Det kan lønne seg å være kunde i flere banker, slik at du får de beste vilkårene på alle bankproduktene du trenger. Men det er også lurt å bruke tid på å finne en god løsning slik at du har oversikt over alle kundeforholdene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
NETTSHOPPING: Det kan lønne seg å være kunde i flere banker, slik at du får de beste vilkårene på alle bankproduktene du trenger. Men det er også lurt å bruke tid på å finne en god løsning slik at du har oversikt over alle kundeforholdene dine. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

En brukerundersøkelse Forbrukerrådet nylig har gjort, viser at de fleste, hele seks av ti, bruker mer enn én bank per i dag. Én av tre har to bankforbindelser, og resten tre eller flere.

Og, kundeforhold i flere banker, er som regel lønnsomt:

- De billigste dagligbanktjenestene leveres ofte av helt andre aktører enn de som er best på lån og innskudd, og det er sjelden banken med de beste lånerentene også tilbyr de beste innskuddsrentene, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Sannsynligvis finner du den beste «kurven» med bankprodukter ved å velge tre ulike banker, eller flere for den del, ifølge henne.

Så mye kan du spare

Dinside har sjekket noen av bankproduktene, og her ser du tre eksempler på hvor mye du kan spare ved å velge riktig bank:

Tidligere kunne bankene tilby bedre betingelser på for eksempel boliglån dersom du samlet alle sine produkter i samme bank, men i dag kan ikke banken i utgangspunktet kreve at du skal samle alle dine produkter for å gi deg de beste betingelsene på boliglånet, forklarer forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Lenger ned i saken får du tips til hvordan du kommer i gang med «bank-shopping».

Utfordring å få oversikt

Men, det er noen ulemper også når du er kunde i flere banker. Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, påpeker at det kan være vanskelig å holde oversikt over hva du har hvor når du er kunde hos flere banker.

- Derfor er det en fordel om du kan bruk én nettbank til å administrere flere kunderelasjoner, sier Jensen til Dinside.no.

Teknologi til hjelp, men ikke uten risiko

Jensen mener det kan bli lettere hvis bankkundene kan administrere alle sine bankengasjementer på ett sted. Dette er gjort mulig med teknologisk utvikling og et regelverk som sikrer at du som forbruker eier dine egne data, samt at du står fritt til å slippe selskap du kan stole på inn i din nettbank:

Betalingsdirektivet PSD2 gjør at bankene må åpne tjenestene sine, slik at andre aktører kan hente ut informasjon eller utføre betalingstjenester. Målet er blant annet å legge til rette for økt konkurranse i bankmarkedet, samt gjøre bankhverdagen lettere for forbrukerne.

I kjølvannet av PSD2 har Dinside skrevet om Danske Bank, som var først ute med å kundene sine mulighet til å sjekke alle sine kontoer, fra ulike banker i deres mobilbank. Nylig kunne du også lese om Sparebank 1, som snart tillater deg å bruker deres nett- og mobilbank til å administrere lån og kontoer hos andre banker, selv om du ikke er Sparebank 1-kunde.

- Med dagens teknologi er det enkelt for forbrukerne å betjene lån i én bank fra lønnskonto i en annen, for eksempel. Bank-ID gjør det enkelt for deg å flytte penger mellom banker, sier Realfsen.

Direktivet regulerer også tredjepartstilbydere, som vil si at du kan få innsyn i egne kontoer via andre tredjepartsleverandører enn den banken du benytter i dag, noe som kan bli en fordel for den enkelte, ifølge Sørmo i Norsk Familieøkonomi.

Men, det er selvsagt stor risiko knyttet til å slippe inn en tredjepartsaktør på din bankkonto, og jeg vil ikke helt sånn uten videre anbefale forbrukere å gjøre det, legger Jensen til.

Slik kommer du i gang med «bank-shopping»

Så, dersom du nå sitter som kunde hos kun én bank og ønsker å få oversikt over kontoene og produktene du har, samt om du kan finne mer lønnsomme alternativ, hvordan kommer du i gang?

Finansportalen er et godt sted å starte. De har sammenligningstjenester for alle de viktigste banktjenestene, hvor du finner de mest prisgunstige tjenestene tilpasset akkurat ditt behov.

Sjekk også om du får gode avtaler gjennom medlemskap i fagforeninger eller lignende.

- Prismodellene for banktjenester er etter hvert blitt såpass kompliserte at prisene akkurat du kan oppnå, beror på en rekke faktorer, som alder, sikkerhet, hvor mye du låner eller setter inn i banken, bruksmønsteret ditt og mye mer, sier Realfsen.

Her er Sørmos og Realfsens råd til hva du bør se etter når du velger ulike bankprodukt:

  • Boliglån: Her er det bare én ting som teller: Lavest mulig rente.
  • Bruks- og lønnskonto: Se etter hvor mye du samlet må betale i gebyr med ditt bruksmønster, og hvor høy rente du kan få på inntekten du mottar hver måned. I tillegg betyr det mye for veldig mange at nettbanken er enkel å bruke.
  • Fonds- og aksjekonto: Velg fond med lave gebyrer. Fremtiden er usikker, men du er helt sikker på at høye gebyrer gir deg dårligere avkastning. Indeksfond er billigere enn aktivt forvaltede fond, og har gitt høyest avkastning i fondsklassene globale, internasjonale fond, men ikke for norske fond.
  • Sparekonto: Det viktigste her er å få høyest mulig rente. Du må også ha et bevisst forhold til hvor lett det er å ta ut pengene fra kontoen du velger. En del bankers tilbud forutsetter, for eksempel, et maksimalt antall uttak i året. Det er ofte forbrukslånsbanker som gir de beste innskuddsbetingelsene, men pass på å holde deg innenfor innskuddsgarantiene, slik at pengene dine er sikret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer