En brukerundersøkelse Forbrukerrådet nylig har gjort, viser at de fleste, hele seks av ti, bruker mer enn én bank per i dag. Én av tre har to bankforbindelser, og resten tre eller flere.
Og, kundeforhold i flere banker, er som regel lønnsomt:
- De billigste dagligbanktjenestene leveres ofte av helt andre aktører enn de som er best på lån og innskudd, og det er sjelden banken med de beste lånerentene også tilbyr de beste innskuddsrentene, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.
Sannsynligvis finner du den beste «kurven» med bankprodukter ved å velge tre ulike banker, eller flere for den del, ifølge henne.

Årets bank- og sparenyheter
Så mye kan du spare
Dinside har sjekket noen av bankproduktene, og her ser du tre eksempler på hvor mye du kan spare ved å velge riktig bank:
- For et boliglån til en 40-åring på fire millioner kroner når boligverdien er seks millioner, får du best flytende rente hos NORDirektebank på 2,4 prosent og månedsbetaling på 17.684 kroner. Det dyreste alternativet har Drangedal Sparebank med rente på 4,73 prosent og 22.525 kroner i måneden, noe som er over 4.800 kroner dyrere enn den billigste banken.
- Den billigste brukskontoen for en 40-åring med 30.000 kroner i månedslønn etter skatt, er medlemstilbudet til Obos-banken med innskuddsrente på 1,1 prosent og -123 kroner i nettokostnader. Romsdal Sparebank, i den andre enden, har rente på 0,15 prosent og nettokostnader på 2.625 kroner, som er 2.748 kroner mer enn Obos-banken.
- Når det gjelder 40-åringens bankinnskudd på 500.000 kroner, får vedkommende best rente hos Easybank med 2,5 prosent, mens Sparebanken Østs nye kompasskonto kun gir 0,02 prosent rente.
Tidligere kunne bankene tilby bedre betingelser på for eksempel boliglån dersom du samlet alle sine produkter i samme bank, men i dag kan ikke banken i utgangspunktet kreve at du skal samle alle dine produkter for å gi deg de beste betingelsene på boliglånet, forklarer forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi.
Lenger ned i saken får du tips til hvordan du kommer i gang med «bank-shopping».
Utfordring å få oversikt
Men, det er noen ulemper også når du er kunde i flere banker. Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, påpeker at det kan være vanskelig å holde oversikt over hva du har hvor når du er kunde hos flere banker.
- Derfor er det en fordel om du kan bruk én nettbank til å administrere flere kunderelasjoner, sier Jensen til Dinside.no.
Teknologi til hjelp, men ikke uten risiko
Jensen mener det kan bli lettere hvis bankkundene kan administrere alle sine bankengasjementer på ett sted. Dette er gjort mulig med teknologisk utvikling og et regelverk som sikrer at du som forbruker eier dine egne data, samt at du står fritt til å slippe selskap du kan stole på inn i din nettbank:
Betalingsdirektivet PSD2 gjør at bankene må åpne tjenestene sine, slik at andre aktører kan hente ut informasjon eller utføre betalingstjenester. Målet er blant annet å legge til rette for økt konkurranse i bankmarkedet, samt gjøre bankhverdagen lettere for forbrukerne.

75.000 rammes av ID-tyveri. Se hva du kan gjøre
I kjølvannet av PSD2 har Dinside skrevet om Danske Bank, som var først ute med å kundene sine mulighet til å sjekke alle sine kontoer, fra ulike banker i deres mobilbank. Nylig kunne du også lese om Sparebank 1, som snart tillater deg å bruker deres nett- og mobilbank til å administrere lån og kontoer hos andre banker, selv om du ikke er Sparebank 1-kunde.
- Med dagens teknologi er det enkelt for forbrukerne å betjene lån i én bank fra lønnskonto i en annen, for eksempel. Bank-ID gjør det enkelt for deg å flytte penger mellom banker, sier Realfsen.
Direktivet regulerer også tredjepartstilbydere, som vil si at du kan få innsyn i egne kontoer via andre tredjepartsleverandører enn den banken du benytter i dag, noe som kan bli en fordel for den enkelte, ifølge Sørmo i Norsk Familieøkonomi.
Men, det er selvsagt stor risiko knyttet til å slippe inn en tredjepartsaktør på din bankkonto, og jeg vil ikke helt sånn uten videre anbefale forbrukere å gjøre det, legger Jensen til.
Slik kommer du i gang med «bank-shopping»
Så, dersom du nå sitter som kunde hos kun én bank og ønsker å få oversikt over kontoene og produktene du har, samt om du kan finne mer lønnsomme alternativ, hvordan kommer du i gang?

De beste boliglånene for deg i 30-, 40- og 70-åra
Finansportalen er et godt sted å starte. De har sammenligningstjenester for alle de viktigste banktjenestene, hvor du finner de mest prisgunstige tjenestene tilpasset akkurat ditt behov.
Sjekk også om du får gode avtaler gjennom medlemskap i fagforeninger eller lignende.
- Prismodellene for banktjenester er etter hvert blitt såpass kompliserte at prisene akkurat du kan oppnå, beror på en rekke faktorer, som alder, sikkerhet, hvor mye du låner eller setter inn i banken, bruksmønsteret ditt og mye mer, sier Realfsen.

Trofaste bankkunder kan bli «straffet» med høye priser
Her er Sørmos og Realfsens råd til hva du bør se etter når du velger ulike bankprodukt:
- Boliglån: Her er det bare én ting som teller: Lavest mulig rente.
- Bruks- og lønnskonto: Se etter hvor mye du samlet må betale i gebyr med ditt bruksmønster, og hvor høy rente du kan få på inntekten du mottar hver måned. I tillegg betyr det mye for veldig mange at nettbanken er enkel å bruke.
- Fonds- og aksjekonto: Velg fond med lave gebyrer. Fremtiden er usikker, men du er helt sikker på at høye gebyrer gir deg dårligere avkastning. Indeksfond er billigere enn aktivt forvaltede fond, og har gitt høyest avkastning i fondsklassene globale, internasjonale fond, men ikke for norske fond.
- Sparekonto: Det viktigste her er å få høyest mulig rente. Du må også ha et bevisst forhold til hvor lett det er å ta ut pengene fra kontoen du velger. En del bankers tilbud forutsetter, for eksempel, et maksimalt antall uttak i året. Det er ofte forbrukslånsbanker som gir de beste innskuddsbetingelsene, men pass på å holde deg innenfor innskuddsgarantiene, slik at pengene dine er sikret.
