Fordele bolig i forhold og ved brudd

Sjekk hvor mye av boligen du har krav på ved samlivsbrudd

Selv om dere eier like mye av boligen, er det ikke sikkert at fordelingen blir lik hvis dere går fra hverandre.

DINE, MINE, VÅRE PENGER: Fordeling av lån og gjeld kan være en kime til konflikt i parforhold. Da kan det være greit å ha det klart fra start hvor mye hver part har ansvar for å betale, for eksempel etter hvor mye egenkapital dere spyttet inn i boligkjøpet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DINE, MINE, VÅRE PENGER: Fordeling av lån og gjeld kan være en kime til konflikt i parforhold. Da kan det være greit å ha det klart fra start hvor mye hver part har ansvar for å betale, for eksempel etter hvor mye egenkapital dere spyttet inn i boligkjøpet. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sett at du finner mannen eller kvinnen i ditt liv. Kjemien stemmer og dere vil kjøpe bolig og flytte sammen.

Da må dere sannsynligvis ta opp et boliglån sammen, samt bidra med en del egenkapital hver. Men, hvis dere går inn med ulik egenkapital, skal dere gjerne betale ulike avdrag på felleslånet selv om dere eier like stor del av boligen.

Har dere allerede tatt opp lån, bør dere sjekke hvordan en fremtidig renteøkning påvirker privatøkonomien deres.

Slik kan lånet fordeles

Elisabeth Realfsen i Finansportalen sier at hvis det er slik at paret ikke skal betale like mye hver i renter månedlig, fordi de eksempelvis har gått inn i en bolig med ulik mengde egenkapital, kan de fordele gjeldsrentene med en «fordelingsnøkkel» hver måned.

Dersom et par kjøper en bolig til fire millioner kroner som de eier halvparten av hver, der den ene stiller med én million og den andre med 500.000 kroner i egenkapital, kan fordelingen bli slik:

Lån.no har utviklet en boliglånskalkulator for par. Ifølge forretningsutvikler Kim Arne Hammerstad, er nedbetaling av felles lån ofte en kime til konflikt ved brudd, ettersom mange par deler låneregningen likt mellom seg uten å ta hensyn til hvor mye egenkapital hver av dem spyttet inn i boligkjøpet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer