Minstelønn i Norge:

Sjekk hvor mye du bør tjene

Det er ingen lovpålagt minstelønn i Norge, derimot er det opp til deg og arbeidsgiveren din å avtale lønn. Du bør uansett passe på at du har riktig lønn i forhold til yrket ditt.

LØNN: Tjener du så mye som du burde? Foto: Per Ervland
LØNN: Tjener du så mye som du burde? Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert

Det er ingen tvil om at lønn er en viktig del av jobben man gjør. Og ettersom det ikke er noen generell minstelønn i Norge, er det opp til deg og din arbeidsgiver å avtale hvor mye du skal tjene når du signerer arbeidsavtalen.

Da er det greit først å ha sjekket hva andre tjener i en tilsvarende jobb - eller hvor mye du bør tjene hvis du er under 18 år.

Så mye tjener en gjennomsnittlig nordmann

I 2016 var gjennomsnittslønna for nordmenn 43.300 kroner i måneden. Hvor mye man tjener i de forskjellige yrkene, og i forskjellige landsdeler, varierer veldig. Dessverre har det også noe å si om du er mann eller kvinne, for hvor mye du får utbetalt på konto hver måned.

Eksempelvis tjener lærere i grunnskolen 42.800 kroner i snitt, mens butikkmedarbeidere har en månedslønn på 30.100 i snitt.

Her kan du lese mer om lønnsforskjellene i de forskjellige yrkene, og om du tjener så mye som du burde i ditt yrke.

Husk også at hvis du mistenker forskjellsbehandling på arbeidplassen din, kan du kreve å få vite hva kollegene dine tjener.

Og ønsker du å be om høyere lønn, bør du forberede argumentene før du tar det opp med sjefen din. For eksempel kan nye arbeidsoppgaver, mer ansvar og høyere kompetanse være gode argumenter, ifølge Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer