Miljøvennlige klær:

Sjekk merkelappen, unngå mikroplast

Vet du forskjellene på acryl, viskose og polyester?

MILJØVENNLIGE KLÆR: Hva er egentlig viskose og modal laget av? Foto: Berit B. Njarga
MILJØVENNLIGE KLÆR: Hva er egentlig viskose og modal laget av? Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Plast og ikke minst mikroplast er et stort miljøproblem, som alt fra dekkene på bilene vi kjører og kunstgressbanene landet over bidrar med.

En del av klærne vi kjøper er også laget av plast, som for eksempel fleecegensere. Dermed løsner det mikroplast ved vask av disse klærne.

- Alle syntetiske teksiler er laget av olje. De er «plast» bare i fiberform, forteller forsker Ingun Grimstad Klepp ved Oslomet.

Ønsker du å velge plagg hvor du unngår å bidra med mikroplast som forsvinner ut med vaskevannet, bør du velge klær laget av naturfibre eller teksiler laget av fornybare ressurser. Da gjelder det å ta en kikk på merkelappen på plagget før du kjøper det.

Under gir vi deg med hjelp fra Framtiden i våre hender: en stor oversikt over forskjellige tekstiler og hvilke plagg som er laget av plast - og hvilke som ikke er det.

Slik unngår du mikroplast

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, minner om at alle klær har et miljø og klimaavtrykk.

- Det viktige vi kan gjøre er at vi reduserer vårt forbruk av klær. Vi må velge klær av god kvalitet, helst i naturfiber som vi tar godt vare på. Materialer som bomull, ull, lin og silke slipper ikke ut mikroplast i vask, understreker hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer