Sjekk neglene og finn ut om du er frisk

Neglene dine kan gi deg noen hint om helsen din. Sjekk farge og struktur for å finne ut hvor sunn du er. Her får du ti eksempler.

Publisert
Sist oppdatert

Dersom du tar en titt på neglene dine vil du oppdage små variasjoner i strukturen eller fargen. Kanskje er det en hvit flekk på tommelen, et rødt merke på lillefingeren eller kanskje en krusning på langefingeren? Dette ser kanskje ikke spesielt ut for deg, men for et trent øye kan de avsløre verdifull informasjon om helsen din.

Forandring- Akkurat som øyne er vinduer til sjelen, sier negler noe om helsen din, sier Tamara Lior, hudlege ved Cleveland Clinic i Florida, til nettsiden WebMd.

Lior overbeviste en gang en pasient om å få sjekket lungene etter at neglene viste at han ikke fikk i seg nok oksygen. Og sant nok: han hadde væske i lungene.

Forandring på neglene kan være et tegn på sykdommer som soppinfeksjoner eller lidelser som lupus eller blodmangel. Forandring i strukturen, formen eller fargen, med uregelmessig vekst, hull i neglene, mørkebrune striper under og over neglen og langvarige vorter ved røttene, kan i følge Lior inidkere hudkreft.

Her er ti eksempler på negleforandringer som kan være tegn på en sykdom:

- Hvite negler: leversykdom, som hepatitt- Gulnede, tykke, sakte-voksende negler: lungesykdom, som emphysema- Gulnede negler med svakt rødt i basen: diabetes- Halvt hvitt, halvt rosa negler: nyresykdommer- Røde neglerøtter: hjertelidelser- Bleke eller hvite neglerøtter: blodmangel- Grop eller rift i negleoverflaten: psoriasis eller leddgikt- Økning av vev nederst mot fingeren: lungesykdommer- Uregelmessige røde linjer ved huden rundt neglen: lupus eller vevsforbindelseslidelser- Mørke linjer under neglen: melanoma, en form for hudkreft

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer