At arbeidsgiver faktisk har lov til å sjekke e-posten din i spesielle tilfeller, eller kredittsjekke deg om du søker på visse jobber, har Dinside omtalt tidligere. Det betyr likevel ikke at det er fritt frem for arbeidsgiver å følge med på deg i alle sammenhenger.
Her er tre ting jobben ikke har lov til, helt uten videre.
Å kameraovervåke arbeidsinnsatsen din
Dersom arbeidsgiver er i tvil om folk gjør jobben sin, kan de ikke sette opp kamera for å følge med på dette.

Se hvordan sjefen ikke kan behandle deg
Datatilsynet skriver på sine nettsider at en arbeidsgiver ikke kan sette opp et overvåkingskamera med formål å kontrollere de ansattes arbeidsinnsats.
Og har det blitt satt opp kamera for eksempel for å avdekke kriminalitet, kan det ikke brukes for å se om de ansatte i en virksomhet jobber godt nok eller fører timelistene riktig.
Heller ikke der arbeidstakerne forventer ro og fred fra andre, for eksempel i toalettrom, avkledningsrom, prøverom og pauserom, kan man kameraovervåke de ansatte.
I de tilfellene arbeidsgiver kan ha lov til å kameraovervåke arbeidsplassen, skal virksomheten ha et behov for å hindre farlige situasjoner og ta vare på personers sikkerhet, eller for å bekjempe kriminalitet fra utenforstående.
Å overvåke det du gjør på internett
Arbeidsgivere kan
- Forby nedlasting av musikkfiler eller store bildefiler.
- Forby bruk av systemet til private formål.
- Benytte loggene til overordnet systemovervåking (gruppenivå).
- Bruke loggene til å finne frem til hvem som står bak uønsket aktivitet. Etter at fristen arbeidsgiver har satt for at aktiviteten opphører har gått ut, kan arbeidsgiver gjøre dette uten samtykke fra de ansatte.
- Bruke tekniske sperrer mot visse typer nedlasting eller nettsteder dersom de ser av loggene at datasystemet misbrukes i strid med retningslinjer, eller at det generelt brukes for mye tid på internett.
Arbeidsgivere skal:
- Gi beskjed til ansatte dersom de vil kontrollere om systemet benyttes til ureglementert aktivitet.
- Kontakte politiet dersom loggene indikerer straffbare forhold, for eksempel surfing på barnepornografi.
Ifølge Datatilsynet kan arbeidsgiveren loggføre aktivitet på internett for å administrere systemet eller avdekke og oppklare brudd på sikkerheten. Men, denne loggen kan ikke brukes senere til å kontrollere eller overvåke den ansatte.
De skriver videre at jobben ikke uten videre kan kartlegge hvor mye tid hver enkelt bruker på internett, eller hvilke sider som blir besøkt. Arbeidsgiver kan heller ikke bruke logger over aktivitet i interne saksbehandlersystemer til å overvåke de ansattes produksjonstakt.
Å lese chattemeldingene dine
Til tross for at Domstolen i Strasbourg i vinter kom fram til at et firma hadde rett til å overvåke de private chattemeldingene en ansatt sendte mens han var på jobb, ifølge BBC, er det ikke nødvendigvis så svart hvitt, sier Datatilsynet. I etterkant av den nevnte dommen, uttalte de i en pressemelding at arbeidsgivere ikke overvåke ansattes chattesamtaler.

Oppsigelsen skal ha en saklig grunn
De skriver at norske arbeidsgivere fremdeles må følge personopplysningsforskriften kapittel 9 ved innsyn i arbeidstakers chattelogg og e-postkonto, som blant innebærer at kontinuerlig overvåking ikke er tillatt.
Her kan du også lese arbeidsgiverorgansiasjonen NHOs veileder til sine medlemmer om kontroll og overvåking av de ansatte.
LES OGSÅ:
Slik makser du ferien i 2017
Fikk ikke tilbake jobben etter foreldrepermisjon