Overvåkning på arbeidsplassen

Sjekk om arbeidsgiver har lov til å overvåke deg

Tre ting jobben ikke kan følge med på uten videre. 

OVERVÅKING: Det er strenge krav for når du kan overvåkes på jobb, som blant annet skal begrunnes i de ansattes sikkerhet.  Foto: NTB Scanpix
OVERVÅKING: Det er strenge krav for når du kan overvåkes på jobb, som blant annet skal begrunnes i de ansattes sikkerhet.  Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At arbeidsgiver faktisk har lov til å sjekke e-posten din i spesielle tilfeller, eller kredittsjekke deg om du søker på visse jobber, har Dinside omtalt tidligere. Det betyr likevel ikke at det er fritt frem for arbeidsgiver å følge med på deg i alle sammenhenger.

Her er tre ting jobben ikke har lov til, helt uten videre.

Å kameraovervåke arbeidsinnsatsen din

Dersom arbeidsgiver er i tvil om folk gjør jobben sin, kan de ikke sette opp kamera for å følge med på dette.

Datatilsynet skriver på sine nettsider at en arbeidsgiver ikke kan sette opp et overvåkingskamera med formål å kontrollere de ansattes arbeidsinnsats.

Og har det blitt satt opp kamera for eksempel for å avdekke kriminalitet, kan det ikke brukes for å se om de ansatte i en virksomhet jobber godt nok eller fører timelistene riktig.

Heller ikke der arbeidstakerne forventer ro og fred fra andre, for eksempel i toalettrom, avkledningsrom, prøverom og pauserom, kan man kameraovervåke de ansatte.

I de tilfellene arbeidsgiver kan ha lov til å kameraovervåke arbeidsplassen, skal virksomheten ha et behov for å hindre farlige situasjoner og ta vare på personers sikkerhet, eller for å bekjempe kriminalitet fra utenforstående.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer