Når får jeg halv skatt?

Sjekk om du bør droppe halv skatt for å unngå skattesmell

Det er ikke alle det lønner seg for å få halvt skattetrekk før jul.

SMELL SEINERE: Det kan hende du bør unngå halv skatt i november eller desember, for det kan gi skattesmell påfølgende år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SMELL SEINERE: Det kan hende du bør unngå halv skatt i november eller desember, for det kan gi skattesmell påfølgende år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje til at det er halv skatt før jul? Tradisjonelt har dette reduserte skattetrekket vært i desember, men i 2016 åpnet Skatteetaten for at arbeidsgivere og pensjonsutbetalere kunne trekke lavere skatt i november i stedet for desember.

- Hensikten med endringene er at redusert trekk skal kunne komme deg som ansatt til gode i god tid før julestria starter, forklarer Lene Marie Ringså, seksjonssjef i Skatteetaten, til Dinside.no.

Det er likevel utbetaleren som velger når trekkfritaket skal gjennomføres for sin bedrift, legger Ringså til. I praksis ble dette allerede gjennomført av flere arbeidsgivere, spesielt de som har lønnsutbetalinger i slutten av måneden.

Lønner seg ikke for alle

Men, det er ikke gitt at halv skatt lønner seg for alle. Effekten av redusert skattetrekk vil variere i forhold til den enkeltes inntekt og personlige økonomiske forhold.

Det er også viktig å huske på at summen av skattetrekk for hele året blir det samme uavhengig om du har halvt skattetrekk i november eller desember. Dette gjør du opp for gjennom skattetrekk resten av året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer