Når får jeg halv skatt?

Sjekk om du bør droppe halv skatt for å unngå skattesmell

Det er ikke alle det lønner seg for å få halvt skattetrekk før jul.

SMELL SEINERE: Det kan hende du bør unngå halv skatt i november eller desember, for det kan gi skattesmell påfølgende år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SMELL SEINERE: Det kan hende du bør unngå halv skatt i november eller desember, for det kan gi skattesmell påfølgende år. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kjenner kanskje til at det er halv skatt før jul? Tradisjonelt har dette reduserte skattetrekket vært i desember, men i 2016 åpnet Skatteetaten for at arbeidsgivere og pensjonsutbetalere kunne trekke lavere skatt i november i stedet for desember.

- Hensikten med endringene er at redusert trekk skal kunne komme deg som ansatt til gode i god tid før julestria starter, forklarer Lene Marie Ringså, seksjonssjef i Skatteetaten, til Dinside.no.

Det er likevel utbetaleren som velger når trekkfritaket skal gjennomføres for sin bedrift, legger Ringså til. I praksis ble dette allerede gjennomført av flere arbeidsgivere, spesielt de som har lønnsutbetalinger i slutten av måneden.

Lønner seg ikke for alle

Men, det er ikke gitt at halv skatt lønner seg for alle. Effekten av redusert skattetrekk vil variere i forhold til den enkeltes inntekt og personlige økonomiske forhold.

Det er også viktig å huske på at summen av skattetrekk for hele året blir det samme uavhengig om du har halvt skattetrekk i november eller desember. Dette gjør du opp for gjennom skattetrekk resten av året.

- Har du fått lønnsøkning i løpet av året, kan du vurdere å trekke ordinær skatt for å unngå skattesmell påfølgende år, sier forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi til Dinside.no.

Du må også ta hensyn til andre inntekter, som for eksempel salg av aksjer uten fritaksmetode. Her bør du være oppmerksom på at du kan flytte aksjefond og aksjer inn i aksjesparekonto (ASK) før nyttår uten å utløse skatt på gevinst.

Bruk halv skatt smart

Mange benytter store deler av den ekstra skattefordelen i november eller desember til julegaver og -mat.

- Det er greit å unne seg litt ekstra i denne tiden, men har du forbrukslån eller kredittkortgjeld, bør du prioritere å betale ned dette når du får ekstra midler, råder forbrukerøkonom Sørmo.

Hvis halvt skattetrekk gir deg mulighet til å fylle opp BSU- eller IPS-konto før nyttår, er dette også lure investeringer, legger hun til.

Boligsparing for unge (BSU) er en sparemåte for ungdom med gode rentevilkår og skattefordel, mens individuell pensjonssparing (IPS) er gunstig for de som skal spare til ekstra pensjon og enda har noen år igjen før pensjonsalder, slik at de kan få ekstra avkastning på den utsatte skatten.

Elisabeth Realfsen i Finansportalen har også foreslått at halv skatt kan brukes til å betale kredittregningen fra julehandelen, slik at de dyre rentene ikke begynner å løpe ut av kontroll.

Slik unngår du halv skatt

Dersom du vet at du har betalt for lite skatt gjennom året, kan du velge å ikke få redusert skattetrekk i november eller desember, slik at du unngår restskatt i skatteoppgjøret til sommeren.

- Du kan fram til 14. desember enkelt sjekke hvordan du ligger an med skattetrekket ved å gå inn på skatteetaten.no og sjekke skattekortet ditt og beregne skatten din, sier Ringså i Skatteetaten.

Du kan også endre skattekortet ditt når som helst i løpet av året hvis du går opp i lønn eller på andre måte får endret økonomiske forhold som kan påvirke skatten, fortsetter hun.

Hel eller halv skatt?

Her får du oversikt over Nav-ytelser med halv skatt eller skattefritak i desember:

Ytelse Skattetrekk desember
AlderspensjonTrekkfri
Avtalefestet pensjon (AFP)Trekkfri
Arbeidsavklaringspenger (AAP)Trekkfri første meldeperiode (uke 47/48 eller 48/49)
DagpengerTrekkfri første meldeperiode (uke 47/48 eller 48/49)
Foreldre- og svangerskapspengerHalvt skattetrekk
IntroduksjonsstønadTrekkfri
KvalifiseringsstønadHalvt skattetrekk
OvergangsstønadHalvt skattetrekk
Pleie-, opplærings- og omsorgspengerHalvt skattetrekk
Supplerende stønadTrekkfri
SykepengerHalvt skattetrekk
UføretryygdHalvt skattetrekk
VentelønnHalvt skattetrekk
Ytelser til gjenlevende ektefelleTrekkfri
Ytelser til tidligere familiepleierTrekkfri

Når det gjelder skattetrekkene over, er det Skatteetaten som har ansvar for skatt og skattekort. Frivillig skattetrekk blir trukket også i juni og desember, med mindre du melder fra i forkant at det skal stoppes, understreker Nav.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer