Sjekk om du kan kjøpe alkohol på valgdagen

Det er opp til kommunene å bestemme om du kan handle alkohol på valgdagen eller ikke.

NÅ KAN DU KJØPE ALKOHOL PÅ VALGDAGEN: For første gang kan Vinmonopolet holde åpent for alkoholsalg på valgdagen, i tillegg til at butikkene kan selge øl. Tror du det blir kø? Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
NÅ KAN DU KJØPE ALKOHOL PÅ VALGDAGEN: For første gang kan Vinmonopolet holde åpent for alkoholsalg på valgdagen, i tillegg til at butikkene kan selge øl. Tror du det blir kø? Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har innført flere nye lover når det kommer til alkohol:

Vi får ha med oss mer øl og vin i bytte mot sprit og tobakk, når du er på utenlandsreise. Og vi vil snart kunne få bilder og informasjon om alkoholholdig drikke, for eksempel på internett.

Og, en endring som vil vise seg om kun få dager: De har åpnet for at vi skal kunne kjøpe alkoholholdig drikke på valgdagen.

Dette er imidlertid kun dersom kommunen du bor i, synes det er greit, og har endret vedtektene.

Nytt fra 1. januar

Åpningen for valgdagssalg av alkoholholdig drikke er en del av endringer i alkoholloven, som trådte i kraft 1. januar 2015.

Din mening

Kommer du til å kjøpe akohol på valgdagen? (Avsluttet)
Nei(44%) 777
Ja(42%) 737
Vet ikke(14%) 237
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
NÅ KAN DU KJØPE ALKOHOL PÅ VALGDAGEN: 1. januar 2015 kom de nye reglene, som gjør at det nå er lov å selge alkohol på valgdagen. Men bare dersom kommunen vil. Foto: JENS OLOF LASTHEIN/SAMFOTO MIRA/NTB SCANPIX
NÅ KAN DU KJØPE ALKOHOL PÅ VALGDAGEN: 1. januar 2015 kom de nye reglene, som gjør at det nå er lov å selge alkohol på valgdagen. Men bare dersom kommunen vil. Foto: JENS OLOF LASTHEIN/SAMFOTO MIRA/NTB SCANPIX Vis merDer er det bestemt at det åpnes for alkoholsalg på nyttårs-, påske- og pinseaften, i tillegg til valgdager. Dette har tidligere vært forbudt.

Dette gjelder både utsalg fra Vinmonopolet, samt ølsalg i butikkene.

Det er imidlertid ett skjær i sjøen, når det kommer til salg på valgdagen: kommunenes politikere og eventuelle manglende saksgang.

Det er nemlig kommunene selv som avgjør om det skal tillates alkoholsalg på valgdagen. Og dette må det gjøre vedtak om i kommunestyrene - noe mange kommuner har glemt, ifølge NRK.

Sjekk din kommune

Vinmonopolet har bedt alle kommuner med Vinmonopol om en tilbakemelding på om hvorvidt de kan selge alkohol mandag 14. september.

Du kan selv sjekke hvordan det er i din kommune, ved å klikke på tabellen nedenfor - eller ved å gå inn på Vinmonopolets nettside.

I tabellen finner du oversikt over kommunene som tillater salg, hvem som ikke tillater salg, de som uansett ikke har åpent på mandager og de som ennå ikke har svart.

Informasjonen viser status fra Vinmonopolet per 10. september 2015.

Du kan klikke på tabellen for større versjon. Klikk en gang på tabellen du da får opp, dersom du ønsker en enda større versjon, som er lettere å lese.

Foto: VINMONOPOLET
Foto: VINMONOPOLET Vis mer


Klikk på tabellen for stor versjon

LES OGSÅ: Fra 1. november blir det lov å informere om alkoholprodukter

Vi kjøper mindre alkohol i Norge

DAGEN FØR DAGEN: Slik kan det se ut dagen før en høytidsdag, når Polet skal ha stengt. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
DAGEN FØR DAGEN: Slik kan det se ut dagen før en høytidsdag, når Polet skal ha stengt. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer


Samtidig med at regjeringen har innført endel alkoholpolitiske endringer, viser salgstallene at alkoholsalget går ned, i alle fall fra norske utsalg.

Ifølge en fersk statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), ble det omsatt 2 prosent mindre alkohol første halvår i 2015, sammenliknet med samme periode i fjor.

I ren alkohol, var den samlede omsetningen 243.000 liter lavere første halvår i år enn første halvår i fjor. Omsetningen fordelte seg på 5,2 millioner alkoholliter øl, 4,4 millioner alkoholliter vin, 1,9 millioner alkoholliter brennevin og 301.000 alkoholliter rusbrus.

Det den norske statistikken ikke kan si noe om, er hva vi kjøper med oss fra utlandet og fra taxfree-butikkene på flyplassene.

Ifølge SSB, utgjør omsetningen i taxfree-butikkene omtrent 12 prosent av det totale alkoholsalget i kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer