Hva er vanlig lønn for en …

Sjekk om du tjener nok

Dette tjener nordmenn - her er gjennomsnittslønna i over 350 yrker.

PÅ SNITTET?: I tabellen under kan du sjekke gjennomsnittlig lønn og lønnsvekst for over 350 yrkesgrupper. Foto: Shutterstock / NTB
PÅ SNITTET?: I tabellen under kan du sjekke gjennomsnittlig lønn og lønnsvekst for over 350 yrkesgrupper. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå har nettopp publisert lønnsstatistikken for 2021. Der kommer det frem av lønnsveksten i gjennomsnitt var 4,2 prosent kontra året før, og at gjennomsnittlig månedslønn per heltidsekvivalent er på 50 790 kroner.

Når man måler heltidsekvivalenter ser man på hva alle hadde tjent dersom de jobbet i full stilling. Altså vil lønnen til en som jobber 50 prosent da ganges med to før den tas med i regnestykket.

Derfor er den så høy

– Lønnsveksten i 2021 var 2,0 prosentpoeng høyere enn den lave lønnsøkningen i 2020. Den var også høyere enn lønnsveksten i 2019, som var den høyeste på mange år, sier seniorrådgiver Håkon Grini i SSB.

Han forklarer den høye lønnsveksten med at forsinkede lønnsoppgjør fra 2020 har kommet med på 2021-statistikken, i tillegg til at rekordmange ledige stillinger i høst har gitt mange arbeidsgivere intensiver til å tilby høyere lønn ved ansettelse.

Grini mener derfor at de to siste lønnsoppgjørene må sees i sammenheng, og at de til sammen ikke skiller seg spesielt ut fra tidligere år.

Sjekk ditt yrke

I tabellen under har vi listet opp gjennomsnittlig månedslønn i 2020 og 2021 (med tilhørende lønnsvekst) for over 350 yrkesgrupper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer