Sjekk øynene årlig

Feil linsebruk kan være synstruende.

Linsebrukere bør sjekke synet en gang i året. Foto: Maja Prodan
Linsebrukere bør sjekke synet en gang i året. Foto: Maja Prodan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av alle nordmenn som kjøper kontaktlinser på internett, følger ikke anbefalte kontrollrutiner, viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

85 prosent av linsebrukerne som handler på nettet oppgir at de har gått til kontroll hos optiker før de begynte å kjøpe linser på nettet. Men bare halvparten fortsetter å gjøre det. 15 prosent av norske linsebrukere handler nå på nettet.

12 prosent av befolkningen over 15 år bruker kontaktlinser. Av disse bruker 4 prosent kun linser, mens 8 prosent bruker briller og kontaktlinser. Det er store forskjeller avhengig av alder. Undersøkelsen fant at kun 2 prosent av de over 60 år bruker kontaktlinser.

Les også: Du kan bli fet av kontaktlinser

Kontaktlinser krever bedre oppfølging og hyppigere kontroll enn ved bruk av briller. Brillebrukere slipper unna med kontroller hvert 2. eller 3. år - men også her er det individuelle behov. Mer om dette nederst i artikkelen.

Dette koster linsekontrollen
Kjede/butikkPris
Brilleland420
Synsamfra 370
Specsavers395
Interoptik500
Prisene kan variere fra butikk til butikk i noen kjeder


- Etablerte linsebrukere, som har vært gjennom den første tilvenningen, bør gå til kontroll minst en gang per år, sier førstelektor Ann Elisabeth Ystenæs ved avdeling for optometri og synsvitenskap, Høgskolen i Buskerud. Men det kommer også an på hvordan bruken er. Dersom man sover med linsene, bør man sjekke synet hver 6. måned. Men bruker man endagslinser og er etablerte brukere som har brukt linser en god tid, bør man sjekke synet minst en gang per år, anbefaler Ystenæs.

Vi har sjekket prisene på linsekontroll hos fire av brillekjedene i Norge. En linsekontroll koster fra 370 kroner per gang. Du kan se alle prisene i tabellen til høyre.

Les også: Linsekjøpere på nett slurver mer

Forebygger infeksjoner

Kontrollene er viktige blant annet for å kunne fange opp eventuelle skader eller uønskede endringer på øyet.

- Det er viktig å kontrollere synet for å se at ikke linsene medfører forandringer som man ellers kan stoppe. Det er også viktig å bli minnet på og repetere hvorfor det er viktig med for eksempel god hygiene når man bruker linser. Det er viktig å unngå å tilføre øyet mikroorganismer, som kan føre til infeksjoner, som i verste fall kan være synstruende, forteller Ystenæs ved høyskolen i Buskerud.

Ifølge Ystenæs, viser internasjonale studier at fire av 10.000 som bruker kontaktlinser på dagtid, opplever å få infeksjoner på øyet. Risikoen øker noe dersom man sover med linsene.

- Infeksjonsrisikoen øker til 18-20 per 10.000 ved døgnbruk, forteller Ystenæs.

Les også: Trygt å bruke linser

Skjødesløse har økt risiko

- Det er forbundet med økt risiko dersom man kjøper kontaktlinser på internett og går sjelden til kontroll, uttaler førstelektoren.

Halvparten av norske linsebrukere som handler kontaktlinsene sine på internett, kutter ut jevnlige kontoller av synet.

- Faren er at de som kjøper på internett ikke får den opplæringen de trenger, og linsebruken blir mer usikker, forklarer Ystenæs.

Repetisjon om riktig linsebruk er ifølge Ystenæs viktig for å forebygge infeksjoner og uønskede endringer som følge av ukorrekt bruk. Det kan være noe man har misforstått, noe man har glemt eller noe som er viktig ved behandling av linser. Synskontrollen er selvsagt også viktig for å avdekke eventuelle skader. Mange av de uønskede endringene ved kontaktlinsebruk er symptomfrie.

Hva med deg

Hvor ofte sjekker du synet ditt? (Avsluttet)
Hvert år eller oftere(47%)
Hvert 2. eller 3. år(23%)
Sjeldnere(19%)
Aldri, jeg bruker ikke briller/linser(10%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Ved en sykskontroll sjekker vi over i øyelokket, vi sjekker hornhinna og andre ting, og oppdager det hvis det er noe som ikke ser bra ut. Dersom man ikke går til kontroll, får man ikke noen korreksjon på det før det blir veldig ille, sier Ystenæs.

- Det er også en veldig produktutvikling på linser, og det finnes veldig mange produkter. Går man til kontroll, får man hjelp til å plukke det som er best egnet til den enkelte, presiserer Ystenæs.

Brillebrukere slipper enklere

Brillebrukere slipper unna med mindre hyppige kontroller enn kontaktlinsebrukere. Men her er det selvsagt også individuelle forskjeller og behov.

- Det kommer an på alder og hva slags synsproblem man har. Er man nærsynt og ganske ung, bør man kanskje kontrollere synet hvert år, for det kan øke fort når man er ung. Men er man voksen med vanlige brytningsfeil, bør man sjekke synet hvert 2. eller 3. år. Men det varierer veldig med hvilket synsproblem den enkelte har, sier førstelektor Ann Elisabeth Ystenæs ved avdeling for optometri og synsvitenskap, Høgskolen i Buskerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer