Sjekk øynene årlig

Feil linsebruk kan være synstruende.

Linsebrukere bør sjekke synet en gang i året. Foto: Maja Prodan
Linsebrukere bør sjekke synet en gang i året. Foto: Maja Prodan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av alle nordmenn som kjøper kontaktlinser på internett, følger ikke anbefalte kontrollrutiner, viser en undersøkelse som TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

85 prosent av linsebrukerne som handler på nettet oppgir at de har gått til kontroll hos optiker før de begynte å kjøpe linser på nettet. Men bare halvparten fortsetter å gjøre det. 15 prosent av norske linsebrukere handler nå på nettet.

12 prosent av befolkningen over 15 år bruker kontaktlinser. Av disse bruker 4 prosent kun linser, mens 8 prosent bruker briller og kontaktlinser. Det er store forskjeller avhengig av alder. Undersøkelsen fant at kun 2 prosent av de over 60 år bruker kontaktlinser.

Les også: Du kan bli fet av kontaktlinser

Kontaktlinser krever bedre oppfølging og hyppigere kontroll enn ved bruk av briller. Brillebrukere slipper unna med kontroller hvert 2. eller 3. år - men også her er det individuelle behov. Mer om dette nederst i artikkelen.

- Etablerte linsebrukere, som har vært gjennom den første tilvenningen, bør gå til kontroll minst en gang per år, sier førstelektor Ann Elisabeth Ystenæs ved avdeling for optometri og synsvitenskap, Høgskolen i Buskerud. Men det kommer også an på hvordan bruken er. Dersom man sover med linsene, bør man sjekke synet hver 6. måned. Men bruker man endagslinser og er etablerte brukere som har brukt linser en god tid, bør man sjekke synet minst en gang per år, anbefaler Ystenæs.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer