Sjekk regnestykkene

Den effektive renten er et uttrykk for hva en slik avtale vil koste deg.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

En ting er sikkert: Boligpensjonsproduktene er ikke laget for dine blå øynes skyld. Her har bankene selvsagt sett at det er et potensiale for ytterligere inntjening. Og derfor er det heller ikke gratis å hoppe på en slik avtale.

De to produktene det til dels går an å sammenlikne er altså boligpensjonen til Fokus Bank og boligkreditten til Nordea.

Effektiv rente

Selv om du får utbetalt et engangsbeløp eller et månedlig beløp, er det selvsagt innbakt en viss rente i dette beløpet.

Vi har regnet ut de effektive rentene i relasjon til pensjonsproduktene. Disse avhenger litt av lånebeløpets størrelse, og er altså den årlige renten du må betale til banken for å ha en fem eller tiårig avtale om boligpensjon eller boligkreditt.

Fokus Bank - boligpensjon
Under 500.000 kroner - 3,55 prosent
Over 500.000 kroner - 3,24 prosent

Nordea - boligkreditt
Under 500.000 kroner - 3,54 prosent
500.000-1.000.000 kroner - 3,13 prosent

I den effektive renten er depotgebyrer, etableringsgebyrer og termingebyrer inkludert.

Rentene er svært like, men er altså noen få promillepoeng lavere i Nordea.

Rentehopp?

Det er også viktig å være klar over at dette er flytende renter. I løpet av det neste året venter ekspertene at det norske rentenivået skal opp. Derfor må det også kunne ventes at disse rentene stiger.

Et annet problem i forhold til det ukjente fremtidige rentenivået, er at pengene kanskje skal tilbakebetales om ti år (hvis lånet da ikke bare blir innfridd). Da må man i tillegg forholde seg til hvordan rentenivået er da - og kanskje tjue år fra dette tidspunktet. For har du tatt opp et lån på 1,2 millioner kroner, er det ikke uvanlig å ha en nedbetalingsperiode på tjue år.

Vanlig lån

Nå markedsfører Fokus Bank og Nordea spesielle produkter rettet mot pensjonister som trenger ekstra penger. Men som tidligere nevnt kan andre banker også tilby dette, selv om produktene vil se litt annerledes ut.

For i realiteten er dette et lån med pant i fast eiendom. Og om du bør velge et av de etablerte produktene, eller om du bare bør be banken din om et lån, avhenger av hvilken rente de tilbyr deg.

For kan du gjennom låneperioden få renter som ligger under de som er vist ovenfor, kan dette altså være lurt å tenke gjennom.

Men er det viktig for deg å få pengene utbetalt som en månedlig sum hvor rentene allerede er trukket, er det altså foreløpig bare Fokus Bank som tilbyr dette.

Ønsker du å sjekke hvor mye du kan få i boligpensjon, kan du finne svaret i denne eksterne lenke: Fokus Banks boligpensjonskalkulator.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer