Sjekk rentefradraget grundig

Samboere må fordele rentene selv.

Hvert år deles det ut tusenvis av kroner i rentefradrag til norske skattytere. Er du samboer bør du være ekstra våken på hvor rentefradraget havner. Foto: PER ERVLAND
Hvert år deles det ut tusenvis av kroner i rentefradrag til norske skattytere. Er du samboer bør du være ekstra våken på hvor rentefradraget havner. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom skattefradraget på gjeldsrenter får nordmenn redusert skatten med tusenvis av kroner. Desto viktigere er det å sjekke at det forhåndsutfylte beløpet i selvangivelsen stemmer.

For å rette opp rentefradraget, må du endre post 3.3.1/4.8.1 i selvangivelsen.

– Endringer som ble gjort i fjor lagres dessverre ikke, så derfor er det viktig å være våken, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til DinSide.

Les også: Finn frem disse papirene før du sjekker

Ekstra jobb for samboere

For samboere byr det hvert år på litt ekstra arbeid å få rentene fordelt riktig. Selv om samboere i fellesskap har tatt opp lån i banken, er det slik at gjeld og renter bare vil bli innrapportert på en av låntakerne. Som samboere må man altså selv fordele gjeld og renter. Ektefeller og meldepliktige samboere trenger ikke å følge samme regler. De kan dele gjeldsrentene som de selv vil.

Advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen har i et nettmøte hos DinSide forklart hvordan samboere skal gå frem for å fordele rentene.

– Når dere er ansvarlig for halvparten av gjelden hver, og hver av dere har betalt halvparten av rentene, gjøres det slik i selvangivelsen: Din samboer stryker beløpene som står forhåndsutfylt i hans/hennes selvangivelse, og skriver halvparten i stedet. Du må fylle ut tilsvarende poster. Du finner de riktige postene, og beløpene, ut fra din samboers selvangivelse. I merknadsfeltet, post 5.0, forklarer dere at dere eier halvparten hver og er 50/50 % ansvarlig for gjelden. Det er ikke nødvendig å sende inn noen dokumentasjon, skriver Nilsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer