Sjekk særavgiftenes betydning for deg

Vi har satt lupen på hvilke særavgiftsendringer vi må forvente i statsbudsjettet for 2001. Det er gode nyheter for de som drikker sprit og kjører bil (ikke samtidig), og dårlige nyheter for de som røyker og spiser sjokolade.

Publisert

Regjeringen la i går, onsdag 4. oktober, frem forslaget sitt til statsbudsjett for 2001. Det som naturligvis gjenstår å se er om Stortinget som helhet aksepterer forslaget.

Vi har sjekket hva du som forbruker kan forvente av økonomiske virkninger.

Særavgiftene

Det er mange måter for staten å hente inn penger på: Moms, personskatt, investeringsavgift, kapitalskatt og særavgifter er noen av dem. Sistnevnte rammer ofte typiske luksus- og bekvemmelighetsprodukter.

Særavgiftene har, utover å skaffe inntekter til staten, også til formål å begrense forbruket av spesielle produkter som er enten helse- eller miljøskadelige. I årets forslag til statsbudsjett øker noen avgifter, samtidig som andre minker. Vi har sett på hvor mye du vinner og taper.

Nye satser i 2001

De særavgifts-varene som har størst betydning for den vanlige forbrukeren er følgende: Sterkvin, tobakk, bensin, diesel, kraft, sjokolade, alkoholfrie drikkevarer, sukker og flyseteavgifter. Ved å klikke på linken til høyre får du en oversikt over hvor store endringene for de ulike varene er.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer