Sjekk selvangivelsen grundig

1,5 milliarder kroner kan bli våre.

Sjekk selvangivelsen grundig
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle, men de fleste har nå fått selvangivelsen i postkassen. Ikke velg minste motstands vei, men ta en grundig titt på postene før du leverer. Det er nesten alltid noen kroner å hente, og tilsammen utgjør det en kjempesum.

Har du ikke fått den i posten? Sjekk her!

- Av tallene fra i fjor ser vi at det ble gjort endringer for 5 milliarder kroner i forhold til hva som var ferdigutfylt. 1,5 milliarder av disse gikk til gunst for skatteyterne, sier informasjonssjef i Skatteetaten, Lise Halvorsen.

Selvangivelsen - den vanligste tabben

For hvert fradrag i selvangivelsen betaler du 28 prosent mindre i skatt.

Her er punktene du bør ta deg tid til å sjekke:

Barnehage, SFO, eller dagmamma: Husk å få med dette i selvangivelsen, dette gjelder spesielt for de som benytter seg av privat barnepass, fordi dette ikke er forhåndsutfylt. Du kan få fradrag for opptil 25.000 kroner for barn nummer én, og 15.000 kroner for barn nummer to og tre, tilsammen 55.000 kroner.

Skatteklasse: Ligninskontoret kjenner ikke til om du har endret sivilstatus eller livssituasjon det siste året. Hvis du har giftet deg og forsørger ektefelle, eller har blitt enslig forsørger av barn i perioden 1. november 2007 til 31. desember 2008, bør du gi beskjed om dette. Det gir deg rett til å lignes i skatteklasse 2, og der betaler du mindre skatt. Blir du plassert i feil skatteklasse, kan det hende du betaler opptil 11.000 kroner for mye i skatt.

Reisefradrag: Grunnlaget for beregninger er avhengig av antall reisedager og avstand til jobb. Har du fått lengre reisevei, bør du foreta nye beregninger. Reiseutgiftene må utgjøre mer enn 12.800 kroner for at du er fradragsberettiget. Kilometersatsen er 1,40 kroner.

Les også artikkelen Til syden med reisefradraget

Sykdom/helseplager: Har du merutgifter på over 9.180 kroner, kan dette føres som fradrag, men du må kunne dokumentere eller sannsynliggjøre det. Du kan ikke regne med å få fradrag for utgifter til alternativ behandling.

Renter: De rentene du har betalt til banken, skal komme med i den forhåndsutfylte selvangivelsen, men dersom du har lånt penger privat, av arbeidsgiveren din, eller i utlandet, må du selv føre dem opp.

Aksjer: Nytt av året er at formue og utbytte fra de fleste norske aksjeselskap og utenlandske selskaper registreret på Oslo Børs er forhåndsutfylt i selvangivelsen. Er beløpene ikke forhåndsutfylte, må du føre dem i selvangivelsen og levere denne. Gevinst og tap ved realisasjon er ikke forhåndsutfylt i selvangivelsen. Du må føre opp dette selv.

Slik får du fradrag for aksjetapet

Bolig i utlandet: Har du eiendom i utlandet, plikter du å opplyse om dette.

Gaver: Har du gitt bort penger til en veldedig organisasjon? Dette beløpet skal stå i selvangivelsen. Det er organisasjonen som må melde inn beløpet for deg.

Er det gave, eller forskudd på arv? Her er mer om de nye arvereglene

Slik leverer du i år: Den som tier, samtykker

Er pendlerne glemt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer