Falske nettbutikker:

Sjekk sju ting før du handler

Black friday og julehandel på nett står for tur. Men det er fort gjort å handle i feil nettbutikk.

MISTENKELIG BILLIG: 3500 kroner for en jakke andre nettbutikker tar 11.000 for er én av tingene som bør få alarmbjellene til å ringe. Foto: Pål Joakim Pollen
MISTENKELIG BILLIG: 3500 kroner for en jakke andre nettbutikker tar 11.000 for er én av tingene som bør få alarmbjellene til å ringe. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har blitt en jungel av nettbutikker der ute, og dessverre er det ikke alle som har til hensikt å selge deg produktene du betaler for – selv om de ser aldri så lekre ut designmessig og har norsk språk over hele fjøla.

Og det er lett å bite på. Mange opplever å bestille varer som aldri kommer, for senere å innse at nettbutikken de handlet fra bare var svindel. Kanskje blir kortet også trukket flere ganger enn én. Eller at produktet som ender opp i postkassa er uekte og ikke har i nærheten av samme kvalitet som originalen.

I denne artikkelen gir vi deg noen generelle tips om hva du bør se etter før du bestiller, slik at du kan gjøre en mer kvalifisert avgjørelse om nettbutikken er til å stole på eller ikke.

Ikke at vi skal være så kategoriske og påstå at nettbutikker som ikke består alle disse sjekkpunktene nødvendigvis er svindlere, men kanskje bør du la være å ta sjansen hvis det lyser mer enn én rød lampe.

1. Hvem er de?

En seriøs nettbutikk oppgir hvem de er. De har gjerne informasjon om hvor de holder til og et telefonnummer du kan nå dem på. Mange oppgir også firmanavnet og/eller organisasjonsnummeret sitt. Ifølge angrerettloven er det faktisk pålagt for å en norsk nettbutikk å oppgi adresse, e-post og organisasjonsnummer.

Den norske nettbutikken Multicom oppgir både postadresse og organisasjonsnummer, samt telefonnummer og e-post de kan nås på.
Den norske nettbutikken Multicom oppgir både postadresse og organisasjonsnummer, samt telefonnummer og e-post de kan nås på. Vis mer

Dette er informasjon du kan sjekke opp, for eksempel ved å slå opp telefonnummeret på Gule sider, sjekke adressen i Google Maps (du kan ofte bruke «street view»-funksjonen for å se hvordan lokalene ser ut) eller organisasjonsnummeret i Brønnøysundregisteret.

Om butikken bare kan kontaktes via et kontaktskjema er det et dårlig tegn. Det samme om e-postadressen som oppgis er en Gmail-adresse eller lignende.

Du kan også få informasjon om hvem som eier domenet. Om det er et .no-domene, kan du sjekke dette hos Norid, mens du kan bruke tjenester som Domaintools' whois-funksjon for øvrige domener.

LITEN TVIL: Søker vi etter hvem som eier komplett.no hos Norid kommer det tydelig frem.
LITEN TVIL: Søker vi etter hvem som eier komplett.no hos Norid kommer det tydelig frem. Vis mer

Dersom du ikke finner noe relevant kontaktinformasjon eller domenet er registrert i et helt annet land, kan det være grunn til å fatte mistanke. Ofte vil du også se datoen for når domenet ble registrert – var det bare for noen dager siden, bør du også bli mistenksom.

Se også opp for butikker som har produktnavnet du er på jakt etter i nettadressen, som billigeraybans.com, parajumperstilbud.com og lignende (her har vi bare funnet på navn). De er sjelden legitime.

2. Er teksten oversatt?

Dette har det blitt vanskeligere å ta svindlerne på med åra, fordi språket rett og slett har blitt veldig mye bedre enn før.

Tidligere kunne du avsløre svindlere, både på e-post og nettsider, med dårlig norsk språk, tall og tegnsetting og lignende, men der har de blitt mer avanserte, blant annet ved å bruke norske oversettere:

Synes du imidlertid det er noen rare formuleringer her og der, bør du være litt skeptisk. Det trenger ikke å bety at det er svindel, men det kan fort bety at du egentlig handler hos en utenlandsk nettbutikk som har valgt å lage en versjon av nettsiden sin i norsk språkdrakt, og at du derfor plutselig må påregne norsk moms og fortollingsavgifter på toppen av prisen. Og at frakten tar lengre tid.

Her kan det være lurt å sjekke fraktbetingelsene hos nettsiden - de fleste med ærlige hensikter opplyser om det dersom varene sendes fra utlandet.

3. Er prisen innafor?

Svindlere vil ofte friste med priser som er godt under billigste konkurrent. Sjekk derfor tjenester som Prisjakt eller Prisguiden for å se hva andre nettbutikker tar for samme produkt. De har begge også en historikkfunksjon som lar deg sjekke hvordan laveste pris har endret seg over tid.

FOR BILLIG: Her har vi funnet en jakkebutikk som selger jakker til langt under det andre norske butikker tar for dem. Kodiak Base Navy fra Parajumpers koster 11.000 kroner i andre norske butikker og 1000 euro fra den offisielle nettsiden. 3500 kroner er derfor en FOR god deal.
FOR BILLIG: Her har vi funnet en jakkebutikk som selger jakker til langt under det andre norske butikker tar for dem. Kodiak Base Navy fra Parajumpers koster 11.000 kroner i andre norske butikker og 1000 euro fra den offisielle nettsiden. 3500 kroner er derfor en FOR god deal. Vis mer

Husk at det skal mye til for at en lite kjent butikk har så gode rabatter på innkjøp at de kan selge produkter til langt lavere pris enn godt etablerte butikker.

Dersom du sliter med å finne produktet i norske nettbutikker, kan det være lurt å sjekke internasjonale priser, for eksempel fra produsentens hjemmeside eller på Amazon.com, og se om prisen du får presentert er troverdig.

4. Har andre handlet der før?

Søk etter navnet på nettbutikken etterfulgt av ord som "erfaring", "fake" eller "svindel" på Google, så vil du brått få opp diverse forumtråder og annet som kan hjelpe deg på vei.

Husk også å vurdere kildene her - en tråd på diskusjon.no eller kvinneguiden.no er mer troverdig enn et innlegg på en helt fremmed nettside. Noen ganger er svindlerne såpass avanserte at de oppretter andre nettsider som omtaler de falske nettbutikkene i positivt ordlag.

Et godt tips er også å besøke Trustpilot, som lar folk skrive anmeldelser av nært sagt hva som helst, nettbutikker inkludert.

Danskene er i hvert fall ikke så fornøyde med jakkebutikken vi var innom.
Danskene er i hvert fall ikke så fornøyde med jakkebutikken vi var innom. Vis mer

En dårlig score hos Trustpilot er definitivt noe som gjør at vi styrer unna butikken, men om butikken skulle ha god score der, bør du allikevel gå igjennom karakterene og kommentarene.

Det hender seg nemlig at bakmennene får postet en håndfull ulike ros-kommentarer, men da ofte i løpet av et kort tidsrom. Det ser litt rart ut om alle de sju som har gitt beste karakter har kommentert i løpet av to dager. Ofte vil kommentarene også være ganske generiske, som "kom i postkassen veldig raskt", "jeg fikk god veiledning" og lignende.

5. Se opp for tidspress

Et velkjent svindlertriks er å stresse deg slik at du må ta avgjørelsen hurtig. Ofte blir du presentert med en nedtelling som viser hvor lenge det er igjen av salget før prisen går opp, og ofte er det snakk om at du har minutter på deg til å legge produktet i handlekurven. Alternativt at de har "Kun 2 igjen!".

Dette er noe du sjelden finner hos legitime nettbutikker.

Du kan også sjekke om varen faktisk er på salg. Det er ikke alltid mulig, men det går an å lime inn nettadressen i Wayback machine for å se om det finnes eldre versjoner av nettsiden, og du kan også skrive cache: foran nettadressen for å sjekke hvordan nettsiden så ut sist Google besøkte den.

6. Se etter Trygg e-handel-merket

Dersom du finner trygg e-handel-merket hos nettbutikken bør det bety at det skal gå bra å bestille derfra, men ikke glem å sjekke «andre veien» - at nettbutikken er registrert hos Trygg e-handel, en tjeneste fra bransjeorganisasjonen Virke.

Sjekk sju ting før du handler

Tross alt kan hvem som helst putte dette bildet på nettsiden sin uten at det nødvendigvis betyr at de er sertifisert av Trygg e-handel. Det er med andre ord ikke et kvalitetsstempel uten at nettbutikken samtidig finnes i registeret. Mange butikker lenker direkte til sertifiseringssiden, men påse at butikkens nettadresse er den samme som oppgis hos Trygg e-handel.

Mer om denne sertifiseringen kan du lese om her.

7. Er butikken autorisert?

Mange kjente merker har på sine nettsider oversikt over autoriserte forhandlere av deres produkter, både fysiske butikker og nettbutikker.

De fleste produsenter har en oversikt over autoriserte butikker på sine nettsider.
De fleste produsenter har en oversikt over autoriserte butikker på sine nettsider. Vis mer

Eksempelet over er fra Parajumpers, som i tillegg til å nevne norske butikker på siden for Norge, også har en liste over autoriserte nettbutikker. Ikke uventet fant vi ikke «vår» jakkebutikk der.

Tips: Betal med riktig kort

Dersom du blir svindlet, står du mye sterkere om du har brukt kredittkort da du betalte. Ifølge finansavtaleloven har nemlig kredittyteren det samme ansvaret som selgeren når du betaler på kreditt.

Hvis det er feil og mangler på varer og tjenester du har kjøpt på kreditt, og selger ikke evner å ordne opp, kan du rette kravet til kredittyter, som stort sett er banken din. Det samme gjelder hvis nettbutikken går konkurs innen de leverer varen du har kjøpt.

Tilsvarende beskyttelse har du hvis du betaler med PayPal, for eksempel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer