Sjekk skattekortet ditt

Altfor få har endret skattekortet, melder Skatteetaten.

Flere kan forvente seg baksmell ved neste skatteoppgjør. Foto: Kristina Picard
Flere kan forvente seg baksmell ved neste skatteoppgjør. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for den kraftige rentenedgangen fra bankene de siste månedene, er det altfor få som har endret skattekortet. Tusenvis kan derfor risikere restskatt neste år, melder Skatteetaten i dag.

DinSide har også tidligere gjort oppmerksom på at de kraftige endringene i rentesituasjonen kan føre til at du trekker for lite eller for mye skatt, og at du derfor kan gjøre lurt i å søke om et nytt skattekort basert på nye opplysninger. Et eventuelt korrigert skattekort kan leveres arbeidsgiver senere på våren hvis du ikke har mottatt det ennå.

Hvorfor må du betale mer skatt?

Alle renter av din egen gjeld gir rett til skattefradrag. Du får dermed lov til å trekke fra mindre fra skatten når renteutgiftene dine går ned.

La oss se på følgende eksempel:Du hadde et boliglån til 1 million kroner til 7,5 prosent rente. Dette utgjør 75.000 kroner i rentekostnader i løpet av ett år. Du får lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, og sitter igjen med 54.000 kroner å betale.

Men så går renta ned med 3 prosentpoeng, og din nye rente er 4,5 prosent. Dette utgjør 45.000 kroner på ett år. Av disse pengene får du også lov til å trekke fra 28 prosent på skatten, men det utgjør bare 12.600 kroner, du sitter altså igjen med 32.400 kroner igjen å betale.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer