Strømpriser:

Sjekk strømprisene i Norge sammenlignet med Europa

Har vi egentlig noe å klage på sammenlignet med strømkundene i andre europeiske land?

DYR STRØM? Ja, men langt fra dyrest i Europa. Foto: NTB Scanpix
DYR STRØM? Ja, men langt fra dyrest i Europa. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig publiserte Eurostat statistikk over strømpriser i Europa, hvor man kan sammenlikne prisene i alle de europeiske landene.

En rask kikk på tallene som er fra siste halvdel av 2018, viser at det slett ikke er Norge som har de høyeste prisene, selv om vi har hatt en kraftig prisøkning.

Dyrest i Danmark

Danmark er landet som hadde de høyeste strømprisene i andre halvdel av 2018, etterfulgt av Tyskland, Belgia, Irland og Spania på topp fem.

Her kostet 100 kilowatt-timer henholdsvis 31,2, 30, 29,4, 25,4, 24,8 euro i snitt.

Norge ligger på en tolvteplass med en gjennomsnittspris på 19,1 euro per 100 kilowatt-timer, eller 183,1 kroner, like etter Sverige.

Så skal det nevnes at Norge er ett av landene som bruker aller mest strøm på oppvarming, som utgjør en langt større del av vår strømregning sammenliknet med en del andre europeiske land, i tillegg til å ha et generelt høyt strømforbruk sammenlignet med resten av Europa.

28 prosent skatter og avgifter

Eurostat har også sett på hvor stor del av strømprisen som er skatter og avgifter av gjennomsnittsprisen, og også her er Norge langt unna Europatoppen med sine 28 prosent i andre halvdel av 2018.

Det er også verdt å nevne at den norske elavgiften ble satt ned fra 2018 til 2019.

Selv om enkelte europeiske land har lave skatter og avgifter på strømprisen, som Malta med sine abnormale 6 prosent, er snittet i Europa på hele 39 prosent.

Her finner vi hovedforklaringen på de høye strømprisene i Danmark og Tyskland, hvor henholdsvis 64 og 54 prosent av gjennomsnittsprisen på strøm er skatter og avgifter.

Størst prisøkning

På ett punkt er derimot Norge å finne på en topplassering i den europeiske statistikken:

Etter Tyrkia, som hadde en prisvekst på 33,7 prosent fra samme periode i 2017, har Norge hatt en prisøkning på 20,4 prosent fra andre halvdel av 2017 til andre halvdel av 2018.

Her kan de andre nordiske landene ikke sammenligne seg med Norge, hvor prisøkningen har vært på 7 prosent eller mindre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer