Økt strømpris

– Sjekk strømregninga fra i fjor og legg på 30 til 40 prosent økning

Det er lurt å forberede seg til økte strømpriser ved å sjekke forbruket sitt og strømleverandøren sin før kulda setter inn.

NÅR KULDA SETTER INN: Dersom høsten blir relativt tørr etter sommeren vi har hatt, samt at vinteren blir kald, må vi forventen høyere strømpriser, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight. Energi Norge mener strømprisene ikke vil øke før det blir kaldere, men det kan være lurt å bruke sensommeren på å sjekke strømforbruket og -avtalen din. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix.
NÅR KULDA SETTER INN: Dersom høsten blir relativt tørr etter sommeren vi har hatt, samt at vinteren blir kald, må vi forventen høyere strømpriser, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight. Energi Norge mener strømprisene ikke vil øke før det blir kaldere, men det kan være lurt å bruke sensommeren på å sjekke strømforbruket og -avtalen din. Foto: Erik Johansen/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er på hell og mange opplever at temperaturen synker både ute og inne. Det å hente fram tepper og fyre opp peisen og panelovnen virker ikke lenger som en fjern idé.

Men, så er det slik at vannmagasinene i store deler av landet bærer preg av den tørre sommeren. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) falt magasinfyllingen til 60 prosent siste uka i juli. Kraftselskap i både Sør- og Midt-Norge har måttet stoppe strømproduksjonen helt ved flere vannkraftverk i sommer.

Analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight sier til Dagens Næringsliv at dersom det ikke kommer nok nedbør i løpet av høsten, kan strømprodusentene bli tvunget til å spare på vannet, som videre kan føre til en økning i strømprisen på 50 prosent, til rundt 70 øre per kilowattime.

En våt høst kan, imidlertid, «reparere» mye etter tørkeperioden, ifølge Lilleholt.

Nederst i saken har vi tatt utgangspunkt i gjennomsnittlig strømforbruk i norske husholdninger for å finne de beste fastprisavtalene.

Strømprisendringene kommer med kulda

Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, viser til månedskontraktene for strøm i perioden september til januar, som viser at strømprisen vil ligge rundt 50 øre per kilowattime.

– Det vil si at markedet venter omtrent samme prisnivå som vi har sett de siste ukene. Både i 2006, 2008 og 2010 hadde vi høstpriser på samme nivå som nå, mens de siste seks åra har vi hatt relativt lave priser, sier Øverås.

Han understreker at dette er innenfor normale variasjoner for et kraftsystem som er så avhengig av nedbør som vårt, hvor hele 96 prosent av kraftproduksjonen kommer fra vannkraft.

Prisene vil påvirkes av om vi får en våt høst, eller om tørken fortsetter, og vi vil først og fremst merke endringer i strømprisen når kulda setter inn og vi bruker mer strøm til oppvarming, ifølge Øverås.

Legg til 40 prosent på regningen fra i fjor

Så, hvordan kan du forberede deg på høyere strømpriser? Forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea anbefaler deg å få oversikt over hvor mye strøm du bruker i løpet av ett år. Dette får du ved å kontakte strømselskapet du bruker.

– Det kan være lurt å se på strømregninga for sommeren og høsten i fjor, og så ta høyde for at totalregningen for strøm og nettleie kan bli 30 til 40 prosent høyere i år for samme forbruk, sier Henrik Ebne i Forbrukerrådet.

Når du vet hvor mye strøm du bruker, er det lettere å bli bevisst på forbruket ditt og finne ut hvordan du kan redusere det.

– Gjør tiltak

Du kan gjøre enkle tiltak som å skru av lys og varme når du ikke er hjemme, eller mer omfattende inngrep som å isolere boligen bedre eller installere varmepumpe hvis dette er strømbesparende løsninger for deg, ifølge Reitan.

– Er dette noe du må gjøre, kan det være lurt å gjøre det nå før vinteren og eventuelle skyhøye strømpriser slår inn, sier forbrukerøkonomen.

Andre gode spareråd for å redusere strømregninga er å installere sparedusj og ikke bruke like lang tid i dusjen, samt lufte ut korte perioder om vinteren i stedet for å ha vinduene på gløtt hele dagen.

Det kan være en fordel å spare opp en økonomisk buffer for å ruste deg bedre mot strømprishopp.

Tre typer strømavtaler

  1. Spotpris, også kalt innkjøpspris, følger børsen Nord Pool time for time, og gir store prissvingninger, men samtidig normalt lavest strømregning for året under ett.
  2. Fastpris gir fast strømpris for en periode, som passer for deg som trenger forutsigbarhet i økonomien. Du slipper børssvingningene, men vil betale noe mer for året under ett.
  3. Variabel pris følger utviklingen i strømmarkedet med to ukers forsinkelse, hvor prisendringer varsles to uker i forkant.

Forbrukerrådet har anbefalt spotpris over tid, som betyr at du får høyere strømpris om vinteren og lavere strømpris om sommeren.

Du kan prute på strømprisen

Men, disse rådene hjelper ikke hvis du bruker feil strømselskap. Derfor er det viktig at du jevnlig sjekker hvilken strømavtale du har, og om den er det billigste alternativet for deg.

Forbrukerrådet har en sammenlikningstjeneste for strømpriser hvor du fyller inn bostedsadressen din og får rangert prisene fra ulike strømselskap.

Du kan også avansere søket ditt ved å fylle inn strømforbruk, boligens areal og liknende ved å trykke på «Tilpass søket».

Og husk dette før du bytter strømselskap: Strømkunder har sterke rettigheter, og det er fullt mulig å prute på prisen du får tilbudt. Spør derfor gjerne om selskapet du benytter kan «matche» prisen til en som kan levere strømmen rimeligere.

Billigste fastpris fra 106 kroner måneden

Ifølge Fjordkraft er dette gjennomsnittlig strømforbruk i norske husholdninger:

  • Enebolig: 20.000 kilowattimer per år.
  • Tomannsbolig/rekkehus: 15.000 kilowattimer per år.
  • Leilighet: 9.000 kilowattimer per år.

Hvis vi bruker gjennomsnittsforbruket og søker etter beste fastpris via Forbrukerrådets sammenlikningstjeneste, får vi følgende resultat i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø kommune:

FASTPRISEneboligTomannsbolig/rekkehusLeilighet
OsloAgva Kraft: 250 kroner per månedAgva Kraft: 222 kroner per månedAgva Kraft: 133 kroner måneden
BergenAgva Kraft: 250 kroner per månedAgva Kraft: 222 kroner per månedAgva Kraft: 133 kroner måneden
TrondheimAgva Kraft: 250 kroner per månedAgva Kraft: 222 kroner per månedAgva Kraft: 133 kroner måneden
TromsøAgva Kraft: 200 kroner per månedAgva Kraft: 177 kroner per månedAgva Kraft: 106 kroner måneden

Prisene er hentet inn 8. august 2018 og er enten kampanjepriser eller prisen for to måneders bindingstid.

Pass deg for lokkepriser

Som du ser, er det Agva Kraft som kommer best ut, og prisen i flere av kommunene er den samme. Du bør, derimot, plotte inn ditt strømforbruk i kalkulatoren for å være sikker på at du finner det beste tilbudet for deg, samt lese vilkårene til strømavtalen nøye.

– Mange fristes gjerne til å bytte strømleverandør i et forsøk på å redusere strømutgiftene, men ikke la deg lure av billige lokkepriser som topper listene på sammenlikningstjenester, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk familieøkonomi.

I verste fall kan du ende opp med å binde deg til en ugunstig avtale du ikke kommer ut av. Gå heller for en leverandør som er forutsigbar og som har vist seg å være rimelig over tid, råder hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer