Sjekk svenskeprisene før du handler

Vi reiser hit oftere, og handler mer. Men før du drar - sjekk matprisene på nett.

Vi handler ivrigere enn før, og bruker mer penger. Men svenskepriser er heller ikke ett fett. Her kan du sjekke - før du reiser. Foto: Kristin Sørdal
Vi handler ivrigere enn før, og bruker mer penger. Men svenskepriser er heller ikke ett fett. Her kan du sjekke - før du reiser. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jada, maten er jo billigere i Sverige enn i Norge, og nordmenn reiser oftere over grensen og handler mer her enn før.

Men i likhet med at det er prisforskjeller i matbutikkene her hjemme, så er det prisforskjeller mellom ulike matkjeder i Sverige også. Skal du for eksempel til Nordby eller Svinesund og lurer på hvilken matbutikk du sparer mest på å handle hos? Du kan faktisk sjekke en del av prisene for noen av de svenske dagligvarebutikkene på nett. Det kan dessuten være greit å sjekke eventuelle tilbudsaviser og planlegge innkjøp ut i fra det.

Her kan du sjekke prisene

På Nordbysenteret utenfor Strømstad er det to dagligvarebutikker: MaxiMat og Nordby Supermarket - sistnevnte bygger på og skal åpne Nordens største matbutikk i tide til jul 2012.

Du kan sjekke en god del priser på elementære varer hos begge disse butikkene, på nett. Du finner prisene fra MaxiMat og fra Nordby Supermarket på nett.

En rask prissjekk viser hvor du bør handle:

Priseksempler
ProduktNordby SupermarketMaxiMat
Arla Mellanmjölk8,90 ( 1 liter)12,90 (1,5 liter)
Activia Yoghurt, 2 pk.11,9012,90
Brus, 24 bokser (Cola) eks. pant94,9094,90
Kyllingbrystfilet, Guldfågeln, 2 kg frys174,90169,90
Partyvinger Kronfågel, 1,5 kg42,9044,90
Hakkebøff, Danish Prime, 1,2 kg99,9099,90
Entrecôte, svensk, per kg.219,90199 (storpack)
Karbonadedeig, svensk, per kg69,9069,90
Prisen i svenske kroner. Prisene er innhentet 4. sept. 2012


Også EuroCash, som er ganske store med flere butikker langs norskegrensen, har noen priser på nett.

Det kan generelt lønne seg å sjekke ut om akkurat de butikkene du vurderer å handle hos har priser og tilbud liggende ute på nett; enten som butikk i seg selv, eller i forbindelse med et eventuelt handlesenter den er en del av.

Men obs: Du kan ikke ta med ubegrenset med varer tilbake

Grensehandelen er økende

Ifølge en fersk rapport fra SIFO (Mobilitet i ulike markeder, informasjonskanaler og grensehandel), har 38 prosent av oss handlet i Sverige i løpet av årets seks første måneder.

Vi reiser på stadig flere dagsturer til utlandet, og vi handler mer. Ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) har nordmenn i løpet av de siste fire kvartalene reist på 6,7 millioner dagsturer til utlandet, og handlet for 11,7 milliarder kroner.

Vi handler i gjennomsnitt for 1.623 kroner per tur (2011, SSB).

Vi kjøper kjøtt, men mindre røyk

Ikke overraskende er det kjøtt og kylling vi handler mest av (84 prosent), deretter sjokolade og godterier (77 prosent) og øl eller mineralvann (71 prosent). Vin og brennevin er også populært (59 prosent).

Handlemønsteret har ikke endret seg veldig i løpet av de siste årene, med unntak av en stor forskjell: tobakk. I 2006 sa 59 prosent at de hadde handlet tobakksprodukter, mot 39 prosent i 2012. Det er imidlertid flere som handler snus.

Og på apotekvarer kan det være store summer å spare utenlands.

Østfold i særklasse

Grensehandelen mot Sverige er størst for befolkningen i fylker som ligger langs svenskegrensen. Ifølge SIFO-rapporten er det fylkene på Østlandet de fleste grensehandlerne kommer fra, og Østfold i særklasse.

Dette er fylker som ligger nær butikkene på den svenske siden av grensen, som Nordby og
Strømstad når det gjelder Østfold, mens Hedmark har kort vei til Charlottenberg der nye kjøpesentre er bygget.

Fra Buskerud, Vestfold og Telemark kommer mange sjøveien med båt som går mellom Larvik og Strømstad, og fra trøndelagsfylkene og Nordland drar mange til Storlien som ligger ved Østersund.

Fra Finnmark er det få som grensehandler i Sverige. Dette har sin naturlige forklaring i og
med at Finnmark grenser til Finland, og de handler heller der.

Se hva du får kjøpt på grensehandel i Finland

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer