Sjekk URL-en når du får tvilsom e-post

Falsk URL avslører svindlerne.

AVSLØRENDE: Nei, det er nok ikke Skatteetaten som er avsender denne gangen heller. Selv om nettsiden ser tilforlatelig nok ut. Foto: BERIT B. NJARGA
AVSLØRENDE: Nei, det er nok ikke Skatteetaten som er avsender denne gangen heller. Selv om nettsiden ser tilforlatelig nok ut. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da selvangivelsen ble tilgjengelig 1- april, var det mange som fikk tilsendt en e-post som tilsynelatende kom fra Skatteetaten om et beløp på 4550,17 kroner man skulle ha til gode.

E-posten var skrevet på dårlig norsk, og det var relativt lett å se at dette slett ikke kom fra norske skattemyndigheter, men derimot var et klassisk svindelforsøk.

Nå har DinSide fått mange tips om en ny svindelmail, også denne gangen fra Skatteetaten. Forskjellen fra forrige gang er at e-posten er ikke bare har økt beløpet for skatterefusjon. Teksten vi får servert er også på langt bedre norsk.

Likevel er det enkelt å sjekke om det er snakk om en ekte mail eller ikke.

Sjekk URL-en

Skulle du få denne, eller andre e-poster fra det som ser ut til å være en seriøs aktør, er et godt tips å sjekke om URL-en, altså nettadressen, hvis du skulle klikke deg inn i lenken inni e-posten.

I dette tilfellet kommer du ikke til en side under domenet «skatteetaten.no», men til «1647wcf.com/www.skatteetaten.no/skatterefusjon.html». Siden tilhører altså domenet «1647wcf.com», som bør sette varsellampene dine i full sving.

Du trenger ikke følge lenken for å avsløre dette: Hold alltid musepekeren over lenker i e-post-leseren din og se hva som dukker opp, før du eventuelt trykker.

Kjemper mot svindelen

At dette er en ny svindelmail som ikke har noe med Skatteetaten, går Skatteetaten nå ut og advarer mot.

- Dette er andre gang på en uke at det blir sendt ut falsk e-post i Skatteetatens navn der mottaker blir bedt om å oppgi kontonummer for å få tilbakebetalt skattepenger. Vi følger nøye med, og arbeider gjennom internettleverandørene for å få lukket de kanalene som brukes i svindelforsøket, sier sikkerhetssjef i Skatteetaten, Svein Mobakken.

Dette vil de aldri spørre deg om på mail

De har også tidligere uttalt at dette er et såkalt phishing-forsøk, for å lure til seg kredittkortnummer og koder.

Skatteetaten påpeker at de aldri vil be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post.

Det samme gjelder om du får tvilsomme e-poster fra banken din, Apple eller andre i utgangspunktet seriøse aktører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer