Sjekk vilkårene før du trener

Forbrukerombudet advarer mot å hoppe på tilbud fra treningssentrene uten å sjekke vilkårene ordentlig først.

Publisert
Sist oppdatert
Om mange nok etterspør attraktive alternativer til bindingskontrakter (...), vil sentrene kanskje endre praksisen i tråd med kunders ønske.Forbrukerombudet


Er du en av dem som går svanger med planer om å begynne å trene i januar?

Fem sunne nyttårsløfter

En rekke treningssentre har en eller annen form for januartilbud, der du slipper innmeldingsavgift, eller får spreke gaver når du melder deg inn.

Er det virkelig dette du har lyst til å gjøre det neste året? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no
Er det virkelig dette du har lyst til å gjøre det neste året? Illustrasjonsfoto: Colourbox.no Foto: Colourbox.no Vis mer


Som alltid, når en skal investere penger (i dette tilfellet, investering i egen helse) er det viktig å sjekke hva du betaler for - og ikke minst vilkårene som er knyttet til en avtale. Forbrukerombudet maner til forsiktighet, og advarer spesielt mot å tegne kontrakter som krever bindingstid uten å sette seg godt inn i avtalevilkårene før du signerer.

Forbrukerombudet råder alle til å undersøke og ta stilling til følgende før en inngår en avtale:

  • Krever senteret bindingstid og i tilfelle hvor lang er den?(Forbrukerombudet fraråder generelt forbrukere å inngå avtaler med lengre bindingstid enn ett år.)
  • Hva koster det å trene, inklusive alle etableringsgebyr, oppstartsavgifter etc.? Hva er inkludert i denne prisen og har jeg råd til dette i hele bindingsperioden? Kreves det ekstra betalt for å delta på timer/barnepass el.? (Prislister skal være oppslått og tilgjengelige i resepsjonsområdet på treningssenteret. Du finner også ofte denne informasjonen på sentrenes hjemmesider.)
  • Gir senteret prøvetime, prøvemedlemskap eller avbestillingsrett? (Det kan være lurt å stille dette som vilkår, slik at du unngår å bli bundet til en lang avtale hvis senteret ikke svarer til dine forventninger. Gjør deg i tilfelle kjent med hva som skal til for at du blir bundet til en eventuell avtale.)
  • Kan du "fryse" medlemskapet, dersom du har behov for det? Hva er vilkårene for å "fryse" medlemskapet? ( Mange treningssentre krever forevist (på forhånd) sykemelding fra lege for å få innvilget søknad om "frysing".)
  • Er dette en treningsform som passer for meg? (Er du usikker, bør du finne ut av dette før du inngår avtale om bindingstid. Husk at om du først har skrevet under på en treningskontrakt med bindingstid, vil treningssentrene kreve betaling fra deg i hele bindingstidsperioden, selv om du ikke benytter deg av treningstilbudet deres.).
  • Korresponderer åpningstider og treningstilbud med mitt behov?
  • Hva skjer når bindingstiden er utløpt? Hvordan må jeg si opp medlemskapet? Hvor lang oppsigelsestid? (De fleste treningskontraktene går etter bindingstidens utløp over til å være løpende oppsigelige. Dette betyr at dersom du ønsker å melde deg ut, må du aktivt gjøre det.)
  • Har du lest gjennom hele kontrakten nøye? (Hvis svaret her er nei, risikerer du å skrive under på noe du ikke aksepterer. Derfor bør du, som alltid ellers, ta deg tid til å lese hele kontrakten nøye. Legg særlig vekt på betalingsregler, frysregler og oppsigelsesregler. Be om å få et eksemplar med deg hjem, slik at du kan lese gjennom vilkårene i ro og mak, før du underskriver.)
Kilde: Forbrukerombudets nettsider

Les mer om økonomi og trening:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer