Rådyr roaming i Monaco med Ice.net

Sjekka om han hadde 4G, kosta nesten 500 kroner

Ice.net tar 125 kroner for hver megabyte, midt i Europa. - Er det mulig? lurer nordmann.

ROAMING I MONACO: Her er meldingene vår leser fikk da han krysset grensa til Monaco. Ice.net ville ha 125 kroner per megabyte, men dette fikk leseren med seg først etter han hadde sjekket om han i det hele tatt hadde forbindelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
ROAMING I MONACO: Her er meldingene vår leser fikk da han krysset grensa til Monaco. Ice.net ville ha 125 kroner per megabyte, men dette fikk leseren med seg først etter han hadde sjekket om han i det hele tatt hadde forbindelse. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

- Jeg var på ferie i Nice, og skulle en svipptur til Monaco, forteller en Dinside-leser som ikke ønsker å stå fram med navn.

Da han kom fram til verdens nest minste land, en halvtime utenfor Nice, fikk han en melding fra mobiloperatøren sin Ice.net. «Velkommen til Monaco» lød SMS-en, med priser på blant annet mobilsurfing.

Men før han fikk lest prisene, fikk han en melding til. Denne forklarte hvordan han fikk tilgang på mobildata i utlandet, i tilfellet han ikke hadde det.

- Jeg åpner TV2.no for å sjekke om jeg har mobildata. Og det har jeg, forklarer leseren, som så la mobilen i lomma.

- Men under en time senere får jeg en ny SMS. Om at 80 prosent av grensa på data i utlandet, på 500 kroner måneden, er brukt opp.

125 kroner per megabyte

Å åpne TV 2 sin forside var det eneste han aktivt hadde gjort på mobilen utenfor Nice, som er en del av fri-roamingen i EØS. Hvordan dette kunne være nok til å bruke opp 80 prosent av noe som helst, kunne han derfor ikke forstå.

- Jeg tenkte «hva, er det mulig?». Jeg skjønte ingenting først. Men så innså jeg at vi ikke var i EØS lenger, forklarer leseren.

Og først da leste han hele den første meldingen han mottok fra Ice.net.

Her stod det at det kostet svimlende 125 kroner per megabyte å roame i Monaco. Det betyr at 80 prosent av maksgrensa på 500 kroner nås etter bare 3,2 megabyte – noe en nettavis-forside fort kan kreve.

25 ganger OneCall

Monaco er ikke en del av den europeiske fri-roamingen, som bare gjelder i EØS. Derfor koster det ekstra å bruke mobilen i dette lille fyrstedømmet, uansett hvilken norsk operatør du har.

Men det koster langt fra 125 kroner per megabyte hos alle. Her ser du Monaco-prisene hos noen av de største og billigste operatørene i Norge:

STORE FORSKJELLER: Kroner per megabyte å roame i Monaco. Noen gir deg mer for en gitt makspris, for eksempel 40 MB for 49 kroner hos Telenor, men det er disse prisene som gjelder for de første megabytene. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke
STORE FORSKJELLER: Kroner per megabyte å roame i Monaco. Noen gir deg mer for en gitt makspris, for eksempel 40 MB for 49 kroner hos Telenor, men det er disse prisene som gjelder for de første megabytene. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Prisene varierer kraftig, men OneCall, Talkmore, Telenor, Komplett, Telipol, Telia og Chess tar alle under 30 kroner per megabyte. Og Ice.net sin pris på 125 kroner er 25 ganger høyere enn OneCall sin.

Mangler roaming-avtale

Ice.net-direktør Eivind Helgaker virker overrasket når Dinside ringer han og forteller om prisene hans. Men har får raskt sjekket opp hva dette dreier seg om.

- Vi har dessverre veldig høye priser i Monaco. Men vi har ennå ikke signert en direkteavtale med den ene operatøren i landet, forteller Helgaker.

JOBBER MED SAKEN: Ice.net-sjef Eivind Helgaker er klar over at prisene er for høye i Monaco. De jobber med å få på plass en avtale så prisene kan bli lavere. Foto: Ice.net
JOBBER MED SAKEN: Ice.net-sjef Eivind Helgaker er klar over at prisene er for høye i Monaco. De jobber med å få på plass en avtale så prisene kan bli lavere. Foto: Ice.net Vis mer

Ice.net bruker sitt eget og Telias nett i Norge. I utlandet leier de nettet til operatører i de aktuelle landene, slik alle må gjøre.

Avtalene mellom den norske og den utenlandske operatøren må forhandles fram én og én. Før disse kommer i havn kan man ha en fellesavtale gjennom en såkalt «roaming hub», hvor prisene kan være høyere. Og Monaco er ett av landene hvor Ice.net ennå ikke har sin egen avtale.

- Hvor mye tjener dere på å gi kundene deres mobildata til 125 kroner megabyten?

- Ingenting, snarere tvert imot, svarer Helgaker, som lover at prisene skal bli lavere i nærmeste framtid.

Skal gå gjennom SMS-ene

Ice.net-direktøren gikk nylig ut mot operatører som tar høye priser for databruk over kvota. Helgaker sa blant annet at mange mobilkunder «fikk seg en kalddusj som følge av lite transparente og til dels utspekulerte måter å "lure" kundene på».

- Men jeg føler meg lurt av Ice.net, ved å måtte betale nesten 500 kroner for å sjekke om mobildataen fungerte i Monaco. Jeg tapte 500 kroner, Ice.net tapte en kunde, sier Dinside-leseren.

Han innrømmer at han burde lest hele den første SMS-en først. Men han reagerer uansett på prisen, og at Ice.net sendte en melding like etter som fikk han til å sjekke om han fikk kontakt med 4G-nettet.

- Føler du selv at du lurer kundene dine, Helgaker?

- Jeg kan i alle fall se at vi bør gå gjennom måten vi presenterer prisinformasjonen på, svarer han.

- Det er kjempeviktig for oss, og vi ønsker overhodet ikke at noen skal få en ubehagelig opplevelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer