Ny jobb

Sjekkliste før jobb-bytte

Det er andre ting enn lønn som bør spille inn før du bestemmer deg for å skifte arbeidsgiver.

SIGNERT: Høyere lønn kan virke svært attraktivt, og potensielt sette nåværende arbeidsplass i «dårlig lys», men det er mer enn lønn å hente fra arbeidsgiver. Derfor bør du sjekke noen andre deler av arbeidsforholdet ditt også, før du bestemmer deg for jobb-bytte. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SIGNERT: Høyere lønn kan virke svært attraktivt, og potensielt sette nåværende arbeidsplass i «dårlig lys», men det er mer enn lønn å hente fra arbeidsgiver. Derfor bør du sjekke noen andre deler av arbeidsforholdet ditt også, før du bestemmer deg for jobb-bytte. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er for mange en eneste stor «ukestart» - altså en mulighet for å starte med blanke ark og ny frisk. Det kan også markeres med et jobb-bytte.

I tillegg har mange opplevd permitteringer på arbeidsplassen denne våren, som får en til å stille spørsmål ved sikkerheten arbeidsplassen representerer. Andre har vært så uheldige å miste jobben helt.

Dersom du må gjøre dette med ferdig skattede penger, bør du be om cirka 40.000 kroner mer i lønn. Cecilie Tvetenstrand, Danske Bank

Hvis du ser etter eller har fått tilbud om ny jobb, gjerne med høyere lønn, kan det være fort gjort å signere arbeidskontrakten og aldri se deg tilbake, men det er noe mer enn lønn du bør ta stilling til før du trer inn i ny stilling.

FÅR IKKE LØNN: Heismontørene i Schindler har ikke mottatt lønn for arbeidet de har gjort. Nå varsler de opprør. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Få et realistisk bilde av arbeidsplassen

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank mener alle som vurderer å bytte jobb bør ha «riktig» motivasjon:

- Du bør søke deg til noe, ikke flykte fra noe annet, sier hun til Dinside.

Ifølge Tvetenstrand er det lurt å sette opp ei liste for deg selv hvor du noterer hva du trives med på arbeidsplassen, hvilke oppgaver du liker å løse og hvordan du ønsker arbeidsplassen og -hverdagen skal være.

Refleksjonene dine kan du med fordel lufte med potensiell ny arbeidsgiver under intervjuet.

- Husk at arbeidsgivere ønsker å selge inn arbeidsplassen sin like mye som du ønsker å selge deg inn som deres neste arbeidstaker. Derfor er det viktig at du får dannet et realistisk bilde av hvilke oppgaver og ansvarsområder som følger med den nye jobben, sier Tvetenstrand.

Og, i likhet med arbeidsgiveren som sjekker dine referanser, bør du kanskje ta en titt på arbeidsplassens referanser: Har de god økonomi? Hva sier de andre arbeidstakerne om miljøet og ledelsen?

UTVALG: Statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen setter ned et utvalg som skal evaluere pensjonsreformen og vurdere justeringer i pensjonssystemet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Sikre deg ny stilling

Sølvi Splide Monsen, konserndirektør i Manpower, legger til at trygghet rundt jobb-byttet er viktig:

- Det er mye lettere å få en ny jobb når du allerede har en jobb, uavhengig av alder og situasjon, og det er viktig å sørge for at du har tilbud om ny jobb før du sier opp den gamle, spesielt for de som er permittert, sier Splide Monsen i en pressemelding.

- I tillegg er det lurt å søke på flere jobber samtidig, slik at du har et utvalg av muligheter, fortsetter hun.

Lønn har mye å si, men...

Lønnsmessig lønner karrierebytte seg for de fleste, påpeker Splide Monsen videre.

Tvetenstrand i Danske Bank råder deg imidlertid til å gjøre grundig forarbeid. før du starter forhandling om lønn, både hos nåværende arbeidsgiver og potensiell ny.

- Hvor mye er vanlig å ha betalt i tilsvarende stillinger med tilsvarende alder og utdannelse? Har du erfaring eller egenskaper som skiller seg ut utover dette, som kan gjøre deg ekstra attraktiv?, er spørsmål hun ber deg stille.

- Legg deg på et fornuftig lønnsnivå basert på dette, og forhør deg gjerne om mulighetene for lønnsutvikling. Hos enkelte arbeidsgivere kan det være ulik lønn avhengig av hvilket nivå du er på, slik at du underveis vil ha gode muligheter for lønnsutvikling, sier forbrukerøkonomen.

MINSTEPENSJONIST: Henning Kvitnes forteller at veldig mange i hans bransje har mistet jobben. Video: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Mister du dette, krev 40.000,- i lønnsøkning

Det som, derimot, er lettere å glemme, er at en stor del av lønna også er forsikringer og pensjon, ifølge Tvetenstrand.

Her er noen regneeksempler basert på 500.000 kroner i årsinntekt:

  • Arbeidsgiver som kun har obligatorisk tjenestepensjon (OTP) og ingen forsikring: OTP gir to prosent i pensjonssparing fra én gang grunnbeløpet (G) i folketrygden. Dette gir en pensjonssparing på 8003 kroner i året (500.000 - 99.858 * 2%).
  • Arbeidsgiver med god tjenestepensjon og forsikring for sine arbeistakere: Fem prosent pensjonssparing fra første krone gir 25.000 kroner årlig (500.000 * 5 %). I tillegg til uførepensjon ved 70 prosent uførhet og dødsrisikoforsikring på 30G tilsvarende 5000 kroner årlig, samt behandlingsforsikring på rundt 5000 kroner i året. Dette er tilsvarende kostnaden ved å kjøpe disse forsikringene privat.

Ifølge eksemplene over, kan du altså «tjene» om lag 27.000 kroner mer i året ved å velge en arbeidsgiver som har gode ordninger.

- Hvis arbeidsgiveren kun har minimum av det som er lovpålagt (OTP) og ingen forsikring, må du spare til pensjon privat for å få en like god pensjonsinntekt. Du må også kjøpe forsikringer selv i tilfelle noe skulle skje deg, sier Tvetenstrand.

- Dersom du må gjøre dette med ferdig skattede penger, bør du be om cirka 40.000 kroner mer i lønn. Det er mye penger, men det absolutt viktigste er å faktisk sette i gang sparing og tegne forsikringene, legger hun til.

Avslutt ordentlig

Bransjer i Norge er små, og plutselig treffer du gamle kollegaer igjen, kanskje som kunder eller fordi de også har byttet jobb.

- Det å være åpen og ærlig med arbeidsgiver, og fullføre oppgavene dine på en god måte ut oppsigelsestiden, er vinn vinn for alle parter, sier Tvetenstand.

- Aldri snakk negativt om tidligere arbeidsgivere. Du vet ikke om du trenger referanser på et senere tidspunkt, eller om det kanskje åpner seg spennende muligheter i fremtiden, slik at du ønsker å søke deg tilbake, fortsetter hun.

Manpower understreker også viktigheten av å avslutte et arbeidsforhold på en ryddig, profesjonell måte, altså «levere varene» til siste sekund.

I tilllegg vil nok de fleste kollegaer til en som skal slutte sette pris på at vedkommende dokumenterer status på pågående prosjekter, slik at det er lett for andre og hoppe inn, samt at mapper og filer som kan ha interesse for andre blir flyttet ut fra personlige mapper til steder der andre kan finne det i ettertid.

Sjekkliste før jobb-bytte

Spør deg selv først: Hvorfor vil du bytte jobb? Hva motiverer deg?

Finn ut om arbeidsgiver du vurderer kan tilby noe nåværende ikke kan:

  • God økonomi i selskapet
  • Fornøyde ansatte, og godt arbeidsmiljø
  • God/bedre lønn
  • Gode pensjonsordninger og forsikringer for sine ansatte
  • Eventuelle andre personalgoder, som rabatt på enkelte medlemskap etc.

Dernest, avslutt nåværende arbeidsforhold på en ryddig måte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer