Sjokk for ugifte med barn

Har du barn med samboeren din, eller planlegger dere å få barn? Pass deg for ubehagelige overraskelser om det verste skulle skje.

Sjokk for ugifte med barn
Publisert

Mange tenker ikke over de konsekvenser det kan få for privatøkonomien hvis noe alvorlig skulle skje med den ene partneren i et samboerforhold. Det er jo mest behagelig å ikke tenke tanken. Men ikke akkurat det smarteste.

Økonomien kan revne for den gjenværende part dersom de juridiske forholdene ikke er tenkt godt gjennom på forhånd. Dør den ene i et parforhold med felles barn, er det nemlig barnet som får arven etter avdøde.

Arver ikke hverandre

Samboere arver ikke hverandre med mindre det er laget et testament. Hvordan du lager et testament kan du lese mer om 3902">her.

- Har samboere felles barn, kan de testamentere 1/3 av arven til hverandre. Aldri mer enn dette, 2/3 av arven skal nemlig gå til felles barn, sier Peter Lødrup, professor i familierett ved Universitetet i Oslo.

- Det samme gjelder hvis samboerparet eier felles bolig. Høyst sannsynlig vil myndighetene la den gjenværende part bli boende i boligen (uskiftet bo). Likevel må vedkommende ”kjøpe ut” barna på et senere tidspunkt. Det vil si at vedkommende i beste fall må betjene et stort lån, for å være i stand til å betale penger til barna, sier Lødrup.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer