Statsbudsjettet 2020

Sjokkøkning i sykehusgebyr

Straffen for ikke å møte til sykehustimen økes kraftig.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange pasienter møter ikke opp til avtalt time på sykehus, og det gir lengre ventetid for andre og gjør det vanskelig for sykehuset å utnytte ressursene sine godt.

Derfor foreslår regjeringen å øke gebyret for pasienter som ikke møter til poliklinisk time ved sykehus med 351 kroner til 1053 kroner.

I dag er gebyret 702 kroner.

Økningen er på 50 prosent.

Straffegebyr siden 2015

Siden 1. januar 2015 har pasienter som ikke møter opp til henvist time for behandling hos spesialist, blitt «straffet» med et gebyr som tilsvarer to egenandeler.

Målet med å innføre denne doblingen av gebyret var å redusere antall pasienter som ikke møter opp, noe som igjen skulle frigi ressurser på sykehusene og redusere ventetider.

Du kan klage

Møter du ikke til konsultasjon hos fastlegen, skal du betale honoraret hvis du ikke har gitt beskjed innen 24 timer før timen.

I forskrift om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, lyder regelen som følger:

«Om pasienten ikke møter opp til avtalt time, og lar være å melde ifra innen 24 timar før timen, kan pasienten bli krevd for 702 kroner i fraværsgebyr».

Dersom du blir akutt syk, og dermed ikke kan møte til timen, kan poliklinikken vurdere å ikke gi deg gebyr for manglende oppmøte. Det er nemlig ingenting som sier at sykehuset MÅ ta dette gebyret - det er en «kan»-regel, har Helsedirektoratet tidligere uttalt til Dinside.

Du kan klage til sykehuset dersom du har blitt forhindret fra å møte på grunn av sykdom, og du likevel får gebyr for manglende oppmøte.

Egenandelstaket økes

Samtidig foreslår også regjeringen å øke egenandelsbetalingen hos lege eller helseinstitusjon.

Regjeringen foreslår å øke egenandelstak 1 og 2 med 91 kroner hver til henholdsvis 2460 og 2176 kroner.

Egenandelstak 1 omfatter egenandeler hos legen, poliklinikk, medisiner på blå resept mm. Egenandelstak 2 omfatter egenandeler hos fysioterapeut, rehabiliteringsopphold mm.

Flere saker fra framleggingen av statsbudsjettet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer