Sjokkpris på øl: - Følger loven

Svalbards eneste alkoholutsalg, Nordpolet, sørger for stor ståhei etter særdeles billig øl.

PILS: Øltørste kunder på Svalbard kunne gjøre gode kjøp på mandag. Foto: Skjermbilde X
PILS: Øltørste kunder på Svalbard kunne gjøre gode kjøp på mandag. Foto: Skjermbilde X Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At Norge fører en restriktiv alkoholpolitikk sammenliknet med mange andre, kan trolig betraktes som allmennkunnskap.

På Svalbard gjelder riktignok andre regler, og øltørste kunder kunne nylig kjøpe enda billigere øl enn det som normalt er tilfellet.

Nettavisen omtalte saken først.

- Det tilhører uvanlighetene, bekrefter HR- og administrasjondirektør i Svaldbardbutikken, Anna-Karin Lind, overfor Dagbladet.

Fem kroner

Selv om Nordpolet er underlagt de aller fleste av alkohollovens omfattende paragrafer, er Svalbard regulert som et taxfree-område.

I praksis innebærer det at kundene slipper å betale skatter og avgifter som de ellers hadde måttet betale på fastlandet for de samme produktene.

Da det lokale alkoholutsalget, Nordpolet, solgte øl av typen Aass Pilsner 0.5 liter til fem kroner, ble det imidlertid satt spørsmålstegn ved praksisen på sosiale medier.

- De gikk ut på dato i går, så da selger vi dem billig i stedet for å kaste alt, sier Pål Graving ved Nordpolet overfor Nettavisen, og understreker samtidig at kundene setter pris på den billige ølen.

Til sammenlikning koster den samme ølen drøyt 32 kroner hos Spar - eller litt over seks ganger så mye som den gjorde hos Nordpolet den dagen.

- Følger loven

Anna-Karin Lind i Svaldbardbutikken forteller til samme avis at butikken setter utsalgsprisene etter innkjøpspris.

- Akkurat den ølen som nevnes her, har vi justert prisen på. I går solgte vi denne ølen til 5 kroner. Det som er igjen av den ølen i dag, blir kastet, sier hun til Nettavisen.

Ølen var merket med en «best før»-dato, og holdbarheten kan derfor vare lengre.

Alkoholloven, som butikken er omfattet av, forbyr imidlertid bedrifter med skjenkebevilling å gi spesielle tilbud eller rabatter ved omsetning av alkoholholdige produkter.

- Vi følger jo alkoholloven. Når vi selger alkohol til en slik pris, er det ikke tilbud eller rabatt. Det er en fast pris over den dagen eller de dagene produktet selges, sier hun, og belyser at butikken ikke reklamerer for tilbudet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer