Sju av ti hytter har strøm

Galopperende økt strømbruk på norske hytter bekymrer myndighetene. Nå foreslås det et tak på strømforbruket.

Publisert
Sist oppdatert

- Veksten i strømforbruket i hyttene skremmer, sier sivilingeniør Kjell Gurigard til NTB. Han foreslår et tak på strømforbruket som er likt for alle hytter.

Seniorrådgiver Terje Stamer Wahl i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier at dersom den økonomiske veksten fortsetter, vil sterke virkemidler være nødvendig for å begrense veksten i energibruk i hytter. Til NTB sier han at NVE ikke vil spekulere i hvilke virkemidler som eventuelt bør settes inn.

5.000 i året

Det har vært en brutto tilvekst på 5.000 hytter årlig fra 1998 til 2007. I januar var det registrert vel 383.000 hytter i Norge. I tillegg kommer 28.000 helårsboliger og våningshus rundt omkring i landet som bare brukes til fritidsformål.

For nye hytter i Buskerud er gjennomsnittlig bruksareal nå 120 kvadratmeter (2006), mens gjennomsnittsarealet i Finnmark til sammenligning er 59 kvadratmeter. I gjennomsnitt har norske hytter økt arealet fra 60 kvadratmeter i 1983 til 93 kvadratmeter i 2006.

Finn ut hvor mye hytta er verdt

Med økte størrelser og økte krav til oppvarming har også energiforbruket i hyttene økt. Ifølge NVE har elektrisitetsforbruket i hyttene vært større enn veksten i antall hytter skulle tilsi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer