Statsbudsjettet 2019:

Sju endringer du vil merke på lommeboka

Mer penger til foreldre og minstepensjonister. Om et drøyt år forsvinner 350-kronersgrensa.

ENDRINGER: Regjeringspartiene har fått støtte fra KrF for et nytt statsbudsjett, som får visse endringer fra det som opprinnelig ble foreslått. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
ENDRINGER: Regjeringspartiene har fått støtte fra KrF for et nytt statsbudsjett, som får visse endringer fra det som opprinnelig ble foreslått. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

8. oktober la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjettet for 2019. Det innebar blant annet endrede skattesatser, senking av el-avgiften, økte alkohol- og tobakksavgifter og mer til.

Regjeringspartiene trenger imidlertid støtte fra flertallet i stortinget for et slikt budsjett, og sent i går kveld hadde Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti landet et budsjett de da har flertall for å gjennomføre.

Det innebærer visse endringer fra det opprinnelige forslaget fra oktober.

Her er endringene du vil merke på lommeboka:

#1: Barnetrygden økes

Barnetrygd ble introdusert her til lands i 1946 og har siden vært gjennom en rekke endringer. I 1996 ble satsen satt til 970 kroner per barn, og siden den gang har den vært urørt.

Nå, 23 år etterpå, blir den økt med 84 kroner per måned, altså med 8,7 prosent. Den nye satsen blir da 1054 kroner, som fortsatt er 500 kroner mindre enn om denne satsen fulgte konsumprisindeksen, basert på satsen fra 1996.

Denne endringen innføres 1. mars 2019.

#2: Engangsstønaden økes

For å ha rett på foreldrepenger er mor nødt til å ha tjent minst halvparten av grunnbeløpet (48.441 kroner) og hatt inntekt 6 av de 10 siste månedene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer