Sju førstehjelps-tabber

Hvor er den beste plassen å oppbevare en utslått tann eller en avkuttet finger? Her får du svarene.

Ulykker skjer når man minst venter det. Kan du ta grep  hvis det er flere mil til nærmeste lege eller ambulanse? Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ulykker skjer når man minst venter det. Kan du ta grep hvis det er flere mil til nærmeste lege eller ambulanse? Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du godt nok forberedt dersom det skulle skje en ulykke hjemme eller på arbeidsplassen din? Vet du for eksempel hva som er den beste måten å behandle et brannsår på? Eller hva du skal gjøre med en utslått tann?

Newsweek.com har snakket med doktor Tom Scaletta, president for American Academy of Emergency Medicine, og Denise King, president for Emergency Nurses Association, som sammen har laget en liste over de vanligste førstehjelps-tabbene. Her er noen eksempler fra lista, med litt hjelp fra den norske Pasienthåndboka:

Amputert finger

Dette bør du ikke gjøre: Legge den avkuttede fingeren direkte på is for oppbevaring.Dette bør du gjøre: Legge den avkuttede fingeren i en fuktig bandasje. Legg så dette i en vanntett pose som plasseres på is. Når det gjelder den amputerte kroppsdelen, bør du legge is på det utsatte området for å redusere opphovning. Hev den amputerte delen, og plasser en steril bandasje over såret. Press fast mot det for å kontrollere blødningen.

Les også: Kan du redde liv?

Brannskader

Dette bør du ikke gjøre: Legge is, eller smøre fett på såret. Du må heller ikke dekke til såret med et håndkle eller laken, løse fibre kan lett sette seg fast i såret. Skal du behandle brent hud bør du passe på å ikke ødelegge blemmer eller rive av klær som sitter fast i huden.Dette bør du gjøre: Mindre sår bør renses og smøres inn med en krem som inneholder antibiotika. Brannskader som har oppstått på øyne, munn eller i underlivet, bør alltid undersøkes av lege. Ellers bør du oppsøke lege dersom brannsåret er større enn hånda di, eller hvis brannsåret har blemmer og du har fått feber.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer