Sju førstehjelps-tabber

Hvor er den beste plassen å oppbevare en utslått tann eller en avkuttet finger? Her får du svarene.

Ulykker skjer når man minst venter det. Kan du ta grep  hvis det er flere mil til nærmeste lege eller ambulanse? Illustrasjonsfoto: Colourbox
Ulykker skjer når man minst venter det. Kan du ta grep hvis det er flere mil til nærmeste lege eller ambulanse? Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du godt nok forberedt dersom det skulle skje en ulykke hjemme eller på arbeidsplassen din? Vet du for eksempel hva som er den beste måten å behandle et brannsår på? Eller hva du skal gjøre med en utslått tann?

Newsweek.com har snakket med doktor Tom Scaletta, president for American Academy of Emergency Medicine, og Denise King, president for Emergency Nurses Association, som sammen har laget en liste over de vanligste førstehjelps-tabbene. Her er noen eksempler fra lista, med litt hjelp fra den norske Pasienthåndboka:

Amputert finger

Dette bør du ikke gjøre: Legge den avkuttede fingeren direkte på is for oppbevaring.
Dette bør du gjøre: Legge den avkuttede fingeren i en fuktig bandasje. Legg så dette i en vanntett pose som plasseres på is. Når det gjelder den amputerte kroppsdelen, bør du legge is på det utsatte området for å redusere opphovning. Hev den amputerte delen, og plasser en steril bandasje over såret. Press fast mot det for å kontrollere blødningen.

Les også: Kan du redde liv?

Brannskader

Dette bør du ikke gjøre: Legge is, eller smøre fett på såret. Du må heller ikke dekke til såret med et håndkle eller laken, løse fibre kan lett sette seg fast i såret. Skal du behandle brent hud bør du passe på å ikke ødelegge blemmer eller rive av klær som sitter fast i huden.
Dette bør du gjøre: Mindre sår bør renses og smøres inn med en krem som inneholder antibiotika. Brannskader som har oppstått på øyne, munn eller i underlivet, bør alltid undersøkes av lege. Ellers bør du oppsøke lege dersom brannsåret er større enn hånda di, eller hvis brannsåret har blemmer og du har fått feber.

Les også: Redd deg fra feriekrisene

Elektriske brannskader

Dette bør du ikke gjøre: Unngå å oppsøke lege. Elektriske sjokk kan forårsake alvorlige, dype forbrenninger og vevsskader, selv om alvorlige elektriske forbrenninger bare gir et mindre merke utenpå huden.
Dette bør du gjøre: Oppsøke lege. I noen tilfeller kan selv små mengder elektrisitet være livstruende og forårsake bevisstløshet, hjertestans eller pustestans.

Forstuet ankel

Dette bør du ikke gjøre: Bruke en varmepute på det utsatte området.
Dette bør du gjøre: Legg is på det forstuede området. Dra til legevakten hvis det er smertefullt å gå på foten etter en stund. Det kan hende du har fått et brudd.

En utslått tann kan reddes hvis den blir oppbevart på riktig måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
En utslått tann kan reddes hvis den blir oppbevart på riktig måte. Illustrasjonsfoto: Colourbox. Vis mer


Utslått tann

Dette bør du ikke gjøre: Skrubbe tannen, selv om den er skitten. Skyll den heller forsiktig med vann.
Dette bør du gjøre: Legg tannen i et glass med melk og dra til en tannlege umiddelbart. Grip kun tak i tanna, og ikke rør røttene. Det kan hende at tannen kan settes inn igjen hvis det ikke har oppstått for store skader.

Neseblod

Dette bør du ikke gjøre: Len deg bakover. Du bør heller ikke snyte nesen like etter at blødningen har stoppet.
Dette skal du gjøre: Sitt rett i en stol og knip igjen nesen i fem til ti minutter. Hvis blødningen ikke stopper etter 15 minutter, eller du tror du har svelget masse blod, bør du kontakte lege.

Les også: Førstehjelp for syke menn

Stikk- eller punktsår

Dette bør du ikke gjøre: Du skal ikke dra ut fremmedlegemet du har blitt stukket/spiddet med. Det kan føre til større skader og øke risikoen for blødning.
Dette bør du gjøre: Hold objektet stabilt og oppsøk legevakten (eller ring ambulanse) snarest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer