Prute på boliglånsrente

Sju gode argumenter for å få lavere rente

Prøv å forhandle deg til lavere boliglånsrente før du bytter bank. Det er stor sjanse for å lykkes!

DEAL OR NO DEAL: De varslede renteøkningene er en gyllen mulighet for deg til å sjekke renten på boliglånet ditt og se om du kan forhandle deg til en lavere rente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
DEAL OR NO DEAL: De varslede renteøkningene er en gyllen mulighet for deg til å sjekke renten på boliglånet ditt og se om du kan forhandle deg til en lavere rente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Styringsrenta har blitt satt opp tre ganger så langt i 2019: I mars, juni og september. I kjølvannet av renteøkningene, har flere banker fulgt etter og økt boliglånsrentene sine.

Dette betyr at flere vil oppleve at boliglånet deres blir dyrere.

Ifølge Finansportalen betaler mange mellom tre og fire prosent rente på boliglånet sitt, mens du kan få renter helt ned til 2,31 prosent. Dermed har du trolig en del å prute på.

Dinside har samlet noen gode argumenter du kan bruke i banken for å forhandle deg til bedre rente, og hvis de ikke funker, er det bare å bytte bank.

1. Andre banker kan gi meg bedre rente

Et av de beste argumentene du kan bruke for å få lavere boliglånsrente i banken din, er at andre banker kan gi deg et bedre tilbud.

I forbindelse med økningen av styringsrenten i mars, oppfordret direktør Lars Sørgard i Konkurransetilsynet norske bankkunder til å bli mer aktive. Det er nemlig et stort antall banker i Norge og muligheter for hard konkurranse.

- Etter vårt syn er det potensial for mer konkurranse, så det er viktig at bankene fortsatt holder kortene tett til brystet, og at flere av kundene sjekker ulike tilbud. Da kan vi få en enda mer velfungerende konkurranse, sa Sørgard til Dinside.no.

Forbrukerøkonom Eva Sørmo i Norsk Familieøkonomi råder deg til å få tilbud fra flere banker. Dersom du har høyere rente på lånet ditt enn det som tilbys i andre banker, eller andre kunder tilbys i samme bank, kan du ta kontakt med banken din og forklare at du har fått en lavere belåningsgrad, og ser at andre banker tilbyr bedre renter på tilsvarende lån.

- Dersom du synes det er ubehagelig å ringe, kan du skrive en epost. Da får du muligheten til å formulere deg riktig, og du får også et skriftlig svar, sier Sørmo.

Hun mener du bør sjekke vilkårene på boliglånet ditt årlig. Dette kan du gjøre via Finansportalen eller rentebarometeret til Norsk Familieøkonomi, for eksempel. Er du flink til å forhandle, kan du til og med få bedre vilkår enn det som kommer fram i rentebarometeret.

En undersøkelse Ipsos utførte for Huseiernes Landsforbund i 2017 viste at én av fire boliglånskunder aldri sjekket om renten på lånet deres var konkurransedyktig. Tallene viser også at det er de som tjener minst, inntil 300.000 kroner i året, som i størst grad aldri sjekker om renten er konkurransedyktig.

2. Medlemsfordeler jeg har gir bedre rente

Det kan hende du er medlem av foreninger og organisasjoner som gir deg lavere boliglånsrenter i enkelte banker, og dette kan du spørre om banken din kan matche.

Smarte Penger har listet opp yrkesorganisasjoner som har forhandlet frem bedre vilkår for sine medlemmer, samt andre organisasjoner som gir lån selv, som kanskje er billigere enn andre steder.

Yrkesorganisasjoner med billigere lån:

  • Akademikerne (Arkitektenes Fagforbund, Econa, KOL, Naturviterne, Juristforbundet, Legeforeningen, Norsk lektorlag, Norsk Psykologforening, Samfunnsviterne, Samfunnsøkonomene, Tannlegeforeningen, Veterinærforeningen)
  • NITO (samme som Tekna, YS)
  • Sykepleierforbundet
  • Tekna (samme som Akademikerforeningene)
  • Unio (Akademikerforbundet, Diakonforbundet, Forskerforbundet, Norsk Fysioterapeutforbund, Maskinistforbundet, Norsk Ergoterapeutforbund, Norsk Radiografforbund, Politiets Fellesforbund, Presteforeningen, Skatterevisorenes Forening, Utdanningsforbundet)
  • YS (samme som NITO, Tekna)

Andre organisasjoner og pensjonskasser:

  • KLP er en normal långiver, der medlemmene får noe lavere rente. Du må ha tilknytning for å få lån.
  • OBOS er en normal långiver, der medlemmene får noe lavere rente. Alle kan melde seg inn.
  • Oslo Pensjonsforsikring (pensjonskasse) gir lån innenfor 80 prosent av markedsverdi. Du må ha tilknytning for å få lån.
  • Statens Pensjonskasse gir boliglån opp til to millioner kroner innenfor 80 prosent av markedsverdi. Du må ha tilknytning for å få lån.

3. Jeg har vært lojal over tid

Sørmo i Norsk Familieøkonomi advarer lojale bankkunder mot å tro at de får gode renter fordi de er trofaste. Ofte er det heller tvert imot, slik at de lojale kundene betaler mest for boliglånet sitt.

Argumentér med at du har vært en lojal kunde over tid, og at du har lavere belåningsgrad dersom det har vært verdiøkning i boligen din (se punkt nedenfor).

- Noen banker setter opp renten for de som har lån under to millioner kroner. Du kan fortsatt argumentere for at du har vært lojal kunde over tid, og dersom du skal velge å fortsette som kunde i banken, bør de kunne gi deg et rentetilbud tilsvarende de beste rentene i banken, sier Sørmo.

Ifølge Carsten Pihl, forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseiernes Landsforbund, er nordmenn altfor trofaste og lojale mot banken sin.

- Vi er for dårlige til å sjekke markedet, bytte bank og kreve lavere rente. Fordi renten har vært lav så lenge, vil nok flere ha lettere for å akseptere at lånet nå blir litt dyrere, sier Pihl til Dinside.no.

4. Jeg har alle bank- og forsikringsproduktene hos dere

Som en forlengelse av argumentet over, om at lojale kunder kan kreve lavere rente, er det også slik at mange har alle bank- og forsikringsproduktene sine hos én bank eller leverandør. Dette er noe du kan bruke i forhandlinger med banken for å få lavere boliglånsrente.

5. Boligen min har hatt verdiøkning

Ofte har boligen steget i verdi, slik at belåningsgraden er lavere enn da låneavtalen ble inngått. I tillegg har du antageligvis betalt ned på lånet i løpet av tiden som har gått siden låneavtalen ble signert.

Da kan du ha kommet under en lånegrense som tilsier lavere rente, men dette vil være ulikt fra långiver til långiver. At sikkerheten for lånet har blitt bedre, er også et argument for lavere rente, selv om du teknisk sett ikke passerer noen grense, skriver Smarte Penger.

Forbrukerøkonom Sørmo er enig i at verdiøkning på bolig bør tas med i boliglånsforhandlingen.

- Ta kontakt med en megler og be om verdivurdering. Noen meglere tilbyr gratis verdivurdering av bolig, andre har systemer hvor de kan beregne verdien i boligen din ut fra generell verdiøkning i området. Du beregner belåningsgraden med å dele boliglånet på boligverdien, oppfordrer Sørmo.

Har du god økonomi og lett kan søke lån i andre banker, er det et sterkt forhandlingskort overfor din nåværende bank, legger hun til.

6. Jeg får mer i lønn

Høyere lønn øker din betjeningsevne, og er et argument for lavere lånerente i den banken du er i, skriver Smarte Penger videre.

7. Jeg er ung

Og, hvis du er under 34 år, får du ofte gunstigere boliglånsbetingelser enn andre. Hvis dere er to som tar opp lån sammen, er det den yngstes alder som gjelder.

Noen få banker tilbyr bare førstehjemslån, altså lån til første bolig, og en del banker har lavere rente på førstehjemslånet enn det har på standard boliglån for unge, påpeker Smarte Penger. De fleste bankene er også villig til å refinansiere boliglån så lenge du er under aldersgrensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer