Skademeldinger tikker inn

Forsikringsselskapet If har til nå mottatt over hundre meldinger om vannskader etter det kraftige regnværet i Kristiansand fredag.

SKADER: Styrtregnet har ført til mange skader. Illustrasjonsfoto: NTB
SKADER: Styrtregnet har ført til mange skader. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare i løpet av natten har det blitt meldt inn over 40 skader.

- Vi venter at tallet på skader kommer til å stige en god del lørdag og de nærmeste dagene. Det er alltid et visst etterslep av skademeldinger etter slike hendelser, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Stort spenn

Han opplyser at veldig mange har fått såkalt tilbakeslag fra avløpsnettet inn i kjelleren.

- Da fosser det en blanding av avløp og regnvann opp fra toalett, sluk og vasker, forklarer Clementz.

Det er stort spenn i skadene, alt fra vann i kjelleren til vanninntrengning gjennom taket til privatboliger. Også flere bedrifter, butikker og biler har fått vannskader.

Det er foreløpig for tidlig å si noe om hva skadene beløper seg til.

- Det kommer enorme mengder vann i Kristiansand. Det er mange kjellere som er oversvømte. Vi skulle ønske vi kunne hjelpe alle men vi er ute med det vi har av ressurser. Håper på forståelse for dette, skrev 110-sentralen Agder på Twitter da det sto på.

Kostbare skader

Tall fra Finans Norge viser at erstatningene etter vanninntrenging og stopp i avløp/tilbakeslagsskader har økt mye de siste årene og koster mer enn én milliard i året.

- Bor du i utsatte områder er det flere tiltak du kan gjøre. Stikkrenner og sluk må renses for at vannet skal renne unna. Ofte tar regn- og flomvannet med seg gjenstander som tetter avløpssystemet, så rydd bort skrot og kvister fra hagen. Se også til at avløp og kummer ikke blir demmet opp, og sørg for at vannet har fritt leide inn i avløpskummene, sa skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind i en melding nylig.

FØR HØSTEN SETTER INN: En sommer er over, men før høstværet kommer for fullt, er viktig å ta en grundig sjekk utenfor huset. Foto: Mycoteam. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Vann i kjellere kan også oppstå ved store nedbørsmengder, og det anbefales å fjerne verdifulle gjenstander fra kjellere og garasjer.

- I det minste bør du få gjenstander opp fra gulvet eller i vanntette beholdere. Hold dører og vinduer til kjeller lukket, og i verste fall vurder å tette til med sandsekker, sa Hofstad-Nielsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer