Skader tennene med tannkrem

Tannkremen lover deg både hvitere tenner og bedre tannhelse. Men nå viser en svensk test at flere tannkremer i stedet gir riper og skader på tennene.

Publisert
Sist oppdatert

Pusser du tennene hver morgen og kveld? Det bør du nok fortsette med om du ikke ønsker besøk fra Karius og Baktus.

Men sunne tenner er også avhengige av en myk børste og riktig tannkrem. Nå viser en omfattende svensk test at flere tannkremer med såkalt "whitening-effekt" kan være direkte skadelige for tennene dine.

Riper uten rengjøringTesten er gjennomført av selskapet Consumercontent for Svenska Dagbladet. Flere av tannkremene som ble testet er også til salgs på det norske markedet.

Ved hjelp av en kustig tannemalje og børstemaskiner kunne forskerne måle hvor godt hver enkelt tannkrem rengjorde, og i hvilken grad de ripet og skadet tannemaljen.

Flere tannkremer i testen var ikke spesielt gode til å fjerne misfarginger. Nesten havparten av kremene gjør denne jobben dårligere ennn vanlige tannkremer. Syv av ni tannkremer ga også synlige skader på de kunstige tennene som ble brukt i undersøkelsen.

Dårlig resultatTannkremer som Aquafresh og Zenduim fikk svært gode resultater i testen, mens den kjente Colgate Sensation Whitening havnet blant de aller dårligste.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer