Skades av gass

Politiets gassvåpen er slett ikke ufarlige. Nå advarer legene om alvorlige konsekvenser av gassen.

Publisert
Sist oppdatert

Køller og hester er ikke alltid nok. Politi og militære har derfor et ekstra ess i ermet når de skal håndtere vanskelige situasjoner.

Lovlig gass
CS-gass brukes blant annet under øvelser i forsvaret og når politiet trenger et middel til å løse opp en menneskemengde. Det betyr at du kan bli utsatt for gassen om du befinner deg i byen neste gang en demonstrasjon eller et folkemøte blir ampert.

I tillegg kan polititjenestemenn i Norge bruke pepperspray fra en håndholdt sprayflaske om det skulle bli nødvendig.

Ikke harmløs
Legene ved London Medical Toxicology Unit påpeker i en ny rapport at CS-gassen slett ikke er harmløs. De har undersøkt 277 ofre for gassen i perioden fra 1998 til i dag.

De fleste pasientene opplevde rennende øyne, svie og redusert syn lenge etter at gassen skulle sluttet å virke. Blemmer, opphovninger og betennelser i huden var heller ikke uvanlige bivirkninger.

Mange av ofrene for gassen ble henvist videre til medisinske spesialister for å få hjelp for problemene.

- CS-gassen som brukes av det britiske politiet kan forårsake flere uønskede bivirkninger enn andre typer gass, skriver forskerne i en rapport, i følge BBC News.

De håper politiet nå vil undersøke bivirkningene ved bruk av gassen og vurdere andre typer våpen enn CS-gass.

Alvorlig advarsel
Båe CS-gassen og peppersprayen er utstyrt med advarsler om at gassen kan gi alvorlige bivirkninger. Pusteproblemer, skader på øynene, akutt bronkitt og lungeødem er bare noen av de potensielle skadene av gass og pepperspray

Men både i politiet og Forsvaret ser man ut til å være enige om den samme konklusjonen: CS-gass og pepperspray gjør vondt, men er ikke farlig.

- Vi har klare instrukser for bruken av CS-gass i politiet. Det er blant annet et krav om at tjenestemannen som bruker gass skal ha riktig opplæring og at gassen bare skal brukes i situasjoner hvor det er helt nødvendig, sier politiinspektør Erling Fosse til Mozon.

Han kjenner ikke til at bruken av CS-gass i Norge har ført til alvorlige skader på publikum eller politifolk.

- I tillegg kan tjenestemenn bruke pepperspray om det er nødvendig, for eksempel under en pågripelse. Dette er en enkel, organisk spray med chilipepper og vann eller olje som har blitt brukt i politiarbeid over hele verden i mange år, forteller Fosse.

Mozon 25.08.2004

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer