Skades av gass

Politiets gassvåpen er slett ikke ufarlige. Nå advarer legene om alvorlige konsekvenser av gassen.

Publisert
Sist oppdatert

Køller og hester er ikke alltid nok. Politi og militære har derfor et ekstra ess i ermet når de skal håndtere vanskelige situasjoner.

Lovlig gassCS-gass brukes blant annet under øvelser i forsvaret og når politiet trenger et middel til å løse opp en menneskemengde. Det betyr at du kan bli utsatt for gassen om du befinner deg i byen neste gang en demonstrasjon eller et folkemøte blir ampert.

I tillegg kan polititjenestemenn i Norge bruke pepperspray fra en håndholdt sprayflaske om det skulle bli nødvendig.

Ikke harmløsLegene ved London Medical Toxicology Unit påpeker i en ny rapport at CS-gassen slett ikke er harmløs. De har undersøkt 277 ofre for gassen i perioden fra 1998 til i dag.

De fleste pasientene opplevde rennende øyne, svie og redusert syn lenge etter at gassen skulle sluttet å virke. Blemmer, opphovninger og betennelser i huden var heller ikke uvanlige bivirkninger.

Mange av ofrene for gassen ble henvist videre til medisinske spesialister for å få hjelp for problemene.

- CS-gassen som brukes av det britiske politiet kan forårsake flere uønskede bivirkninger enn andre typer gass, skriver forskerne i en rapport, i følge BBC News.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.