Skal bli lettere å ta toget

Togpassasjerene skal få bedre rettigheter.

Går lovforslaget gjennom, får du kompensasjon for ventingen. Foto: Colourbox.com
Går lovforslaget gjennom, får du kompensasjon for ventingen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan det bli endringer i jernbaneloven og jernbaneansvarsloven.

- Jeg er svært fornøyd med at togpassasjerer nå får bedre rettigheter. Dette er rettigheter som forbrukerne har i forbindelse med så å si alle andre kjøp av varer og tjenester, mens jernbanen har hengt langt etter i utviklingen, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

De nye reglene innebærer at reisende kan få tilbakebetalt hele eller deler av billettprisen hvis toget er forsinket. Forbrukerne skal også ha krav på måltider, nødvendig overnatting, eller alternativ transport. I tillegg blir togoperatørene ansvarlig for å dekke eventuelle økonomiske tap eller ekstrautgifter som følge av forsinkelsen, skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

Les også: Forbanna kollektivtrafikk!

Håper på bedre togtilbud

Forbrukerombudet håper bedre forbrukerrettigheter vil føre til at NSB og andre aktører som tilbyr togtransport, vil bli flinkere på punktlighet og service. Dette kan igjen gjøre tog til et mer reelt alternativ til fly for mange reisende.

Rettighetene innføres som følge av en EU-forordning, og vil først og fremst ha betydning for reisende over lengre strekninger. Forbrukerombudet mener det fortsatt er stort behov for å bedre rettighetene til pendlere og andre reisende med periodekort, som opplever mindre men hyppige forsinkelser.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer