Skal du bytte varen?

Her er dine rettigheter.

TILBAKE TIL BUTIKKEN: I dag er den store byttedagen i landets butikker, men noen kan få overraskende svar. Foto: Colourbox.com
TILBAKE TIL BUTIKKEN: I dag er den store byttedagen i landets butikker, men noen kan få overraskende svar. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag strømmer nordmenn til butikkene for å bytte julegaver de ikke trenger, eller ikke vil ha. Hvis du ikke har byttekort, eller byttebevis, kan det hende du må gå hjem med uforrettet sak.

Forbrukerrådet slår fast at verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg noen automatisk rett til å bytte en feilfri vare. Som kunde har du ingen lovbestemt "angrefrist" eller bytterett ved kjøp i vanlig forretning.

Men selv om dette ikke er bestemt i lov, har bytte i flere bransjer vært praktisert så lenge at det må sies å ha blitt en sedvane. Dette gjelder spesielt for typiske gaveartikler som klær, bøker, smykker, sølvtøy, leker og CD-er, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

Må være ubrukt

For å få byttet en vare, må den være ubrukt og uskadet slik at selgeren uten problemer kan legge frem varen til nytt salg. At varen er pakket ut, kan være nok til at selgeren nekter å la deg bytte hvis det medfører at emballasjen er skadet. Dette gjelder også dersom du har en byttelapp på varen.

Kan hjelpe med kvittering

Å spørre giver av gaven om han/hun har tatt vare på kvitteringen, kan falle noen tungt for brystet. Kvittering er imidlertid en enkel måte å dokumentere hvor, når og til hvilken pris varen er kjøpt - og dette kan gjøre bytteprosessen adskillig enklere. Butikkene er kjent med problemstillingen rundt kvittering på julegaver, og de er derfor gjerne noe mer fleksible med bytting rett etter jul.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer