Skal du kausjonere?

Hva er egentlig en kausjon? Hvilke kausjonstyper har vi og hva er forskjellen mellom dem? DinSide gir deg her en kort oversikt over hva du bør vite hvis du blir spurt om å kausjonere.

Publisert

For de av oss som ikke har mye egenkapital vil innvilgelse av lånesøknad som regel være avhengig av at det stilles sikkerhet for lånet. En praktisk sikkerhet er å ha kausjonist.

En kausjon er et løfte fra en tredjeperson om å stille seg personlig ansvarlig for en annens forpliktelse. For långiver, f.eks. en bank, er kausjonen et middel for å minske risikoen ved å gi lån. Stiller du med kausjonist får du i tillegg ofte bedre vilkår.

Låntager står utenfor

En kausjonsavtale er rettslig sett en avtale mellom långiveren og kausjonisten. Låntageren står med andre ord utenfor kausjonsavtalen. Det interne forholdet mellom kausjonisten og låntageren har långiver ingen ting med. Det vil si at långiver kan kreve betaling av deg som kausjonist selv om du skulle ha brutt all kontakt med låntageren.

I praksis innebærer dette at det nesten er umulig å komme fri fra et kausjonsansvar på grunn av komplikasjoner i forholdet mellom låntager og kausjonist. Dette er det viktig å være klar over. Det er nemlig kun i de helt ekstreme tilfellene at kausjonisten blir fritatt for sitt ansvar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.