Skal du kjøpe ny klokke?

Norske nettbutikker selger sterkt rabatterte merkevarer. Er det trygt å handle fra dem?

Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å la seg friste av gode tilbud på internett. Nettet flommer over av svært billige klokker der ute. Store merker som Casio, Citizen og Seiko selges flere tusen kroner billigere enn hos vanlige forhandlere.

DinSide Økonomi har tatt en titt på norske nettforhandlere for å finne ut av hva du får for denne herlige prisen. Er det for godt til å være sant? Er det ekte vare? Og er det lovlige varer?

Bransjen er mistenksom

Det er ikke bare vi som har reagert på de utrolig billige klokkene. Ifølge Jan Ellingsen, produktansvarlig for Optura som importerer en rekke store klokkemerker som Seiko, er klokkene stort sett er ekte.

Han sier til DinSide at Optura forsøker for tiden å finne ut av hvem som selger de billige klokkene og hvem de har kjøpt dem fra. Hittil har ikke de store produsentene klart å forstå hvordan deres klokker havner på internett for en sum som er betydelig lavere enn hos autoriserte forhandlere.

Les også:
Menn mest lurt på nett
Slik sjekker du om nettbutikken er trygg

Vil ikke oppgi hvem de kjøper av

Dine ansvar og rettigheter som forbruker på nett

 • Som forbruker er du ikke strafferettslig ansvarlig for det du kjøper på nett, med mindre du bevisst har kjøpt tyvgods.
 • Verken produkter som er piratkopiert eller solgt fra uautorisert forhandler er ulovlig å kjøpe.
 • Når du kjøper produkter fra en uautorisert forhandler, får du ingen garanti fra produsenten.
 • Når du handler på nett har du to ukers angrefrist, les mer her.
 • Les mer om hvordan du sikrer en trygg netthandel her.

 • Klokkeimportør Roy Klokk, som driver nettbutikken Klokk's Import (sic), selger klokker fra flere store produsenter til svært billige priser.

  Han nekter å oppgi hvem han kjøper klokkene av, men kan fortelle at han kjøper fra autoriserte forhandlere i utlandet og så importerer til Norge.

  - Grunnen til at klokkene er så mye billigere hos meg er at norske importører og forhandlere har så høye fortjenester at klokkene til slutt blir svært dyre, sier han når DinSide ringer.

  Men hvorfor vil du ikke fortelle hvem du kjøper disse klokkene fra da?

  - Fordi det er ingen som har noe med det å gjøre, sier Klokk.

  På www.klokks.no får du kjøpt Seiko-klokker til rundt 2.000 kroner, noe som er svært billig for produkter fra dette varemerket.

  Produktansvarlig tror disse klokkene har kommet i omløp som såkalt ukurans. Det vil si at produsenten har produsert flere klokker enn det som blir solgt, og at de deretter selger store kvanta veldig billig til sine autoriserte forhandlere, som videre selger dem ut billig til forbrukere.

  - Men Klokk's Import er nok ikke en autorisert forhandler, sier Ellingsen.

  Betyr det at klokkene blir solgt ulovlig?

  - Ja, men vi klarer ikke å forhindre det, sier Ellingsen.

  Til tross for at uautoriserte klokkeforhandlere i følge Ellingsen opererer ulovlig, kan underdirektør i Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold, fortelle at det er fullt lovlig for deg som forbruker å kjøpe produktene.

  - Selv om vi i Forbrukerrådet ikke oppfordrer til å kjøpe slike produkter, så er kjøper ikke strafferettslig ansvarlig selv om selgeren ikke er autorisert, sier han.

  Det er heller ikke ulovlig å kjøpe piratkopier.

  Les også:
  Dette kortet gir deg supersikker netthandel

  Fire av fem handler på nett

  Ikke garanti fra produsent

  Konsekvensene av å kjøpe en klokke hos uautoriserte nettforhandlere er derimot at du ikke får en garanti fra produsenten, slik at du er sikret gratis reparasjon dersom det dukker opp en feil på klokken før garantitiden er ute.

  Klokk kan derimot forsikre om at han har sin egen garantiordning som blir sendt ut sammen med klokken.

  - Man får en garantilapp som garanterer kunden to års garanti hos meg. Jeg har en urmaker som daglig jobber med disse produktene, som jobber for meg, sier han.

  Og Klokk har ingen forståelse for at kundene kan synes det er suspekt at han ikke vil oppgi hvor han kjøper klokkene, og at kunden ikke får garanti fra produsenten selv.

  - Jeg synes det er mer suspekt at jeg kan kjøpe klokkene så billig fra andre. Jeg kjøper fra forhandlere i utlandet som har kjøpt klokkene fra produsenten. Forhandlerene i Norge har kjøpt dem fra importørene som legger på mye på prisen, deretter legger forhandlerne mye på prisen, og så blir klokkene veldig dyre.

  Ellingsen kan fortelle DinSide at dette svaret er det samme som Optura pleier å få når de konfronterer ulike nettforhandlere med deres billige priser.

  Han har følgende råd til forbrukerne:

  - Finn ut hva slags modeller som blir solgt billig i nettbutikkene, og snakk med norske forhandlere og hør om de også har dem ute på salg. Det skjer nemlig ofte at vi gir ut store partier med klokker som forhandlerne selger billig, fordi vi har solgt mindre enn hva vi hadde beregnet på forhånd.

  Les også: Klokken som koster over 2 millioner

  Utbredte klokketyverier

  Noe som er verdt å være kritisk til, når man kjøper klokker på nett, er nettopp hvor klokkene kommer fra. Det er dette DinSide forsøkte å oppklare da vi spurte klokks.no hvor de for tak i sine klokker.

  At klokker er stor butikk er ingen hemmelighet, og de store merkevarene er svært populære.

  - Vi vet blant annet at det er veldig populært å stjele klokker. Det er flere store bander som tømmer butikkene. Og et eller annet sted må jo klokkene ut igjen. Det er ingen som gjør sånt hvis ikke de regner med å bli kvitt klokkene en eller annen plass, sier Ellingsen.

  Han forteller at det på vårparten var to store tyverier i Kristiansand, der to klokkeforhandlere ble helt rensket for varer i løpet av natta. I Drammen var det i fjor sommer et ran av en klokkebutikk som var så brutalt at de to ansatte som var på jobb enda ikke har kommet seg tilbake i arbeid.

  Om klokker fra slike tyverier selges på nett, er det derimot umulig å si noe om.

  - Det som er vanskelig med internett, er at klokkene kan komme fra hvor som helst. Før var det enklere å ha oversikt, sier Ellingsen.

  DinSide har ikke lyktes i å få tak i andre store, norske klokkeforhandlere på nett, som wachzone.no og nautilus-impex.no.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer