Skal du på bingo, sier du?

Da bør du først sjekke om fordommene dine stemmer.

Skal du på bingo, sier du?
Publisert
Sist oppdatert

Selv om nettpoker akkurat nå er det mest utbredte pengespillet på nettet, har også bingofolket parkert rullatorene og kastet seg på onlinebølgen. Ok da, vi innrømmer at vi har noen fordommer mot både spillet bingo og bingospillere, men stemmer de?

Fakta er i hvert fall at nettbingo er sterkt undervurdert som pengemaskin. Ifølge NA24 dro bingospill på nett inn 13 milliarder kroner bare i 2006. I Sverige brukte söta bror alene 3 milliarder kroner på nettbingo. I Storbritannia spiller 3 millioner briter bingo hver uke, og nå er det altså vi som er smittet av bingobasillen.

Men er det gøy?

Min egen erfaring med bingo går tilbake til begynnelsen av videregående. Noen fredager, helst etter skolen - var vi en skeptisk, men egentlig entusiastisk gjeng som lusket inn i bingolokalet. Utstyrt med rosa tusjpenner og cola godtet vi oss når vi ble hysjet på, og når vi fikk bingo, maks tre ganger. Selv hadde vi aldri kontroll på mer enn tre brett av gangen, og sendte derfor lange beundrende blikk mot de faste spillerne som limte fast sine femten brett på bordet, og stemplet tallene med en pussig tusj.

For dem var vi bare en døgnflue eller en forbigående trend, men egentlig skulle de bare visst: For det som strengt tatt reddet oss fra å bli bingoslaver var det bitre faktum at spillekapitalen vår bare bestod av ukepenger.

Men det var den gang, for hvordan fungerer egentlig Nettbingo?

Samtale overhørt på Caliberbingo.com

Trudewik: Hva skal dere ha til middag i dag? Ankvinne: Svinekjøtt m. tikka masala og ris Alegni63: Stuvade makaroner och falukorv IngaMoney: Biff i bambu och ris, plus grön salladJeg ba like godt Stein Johannesen, personalleder i Connect Bingo, om å kommentere mine fordommer...

Fire typer bingospillere

Den faste spilleren, som helst sitter i bingohallen hver dag. Denne gamle traveren trosser vær, vind og sosialt samvær for å spille bingo. Kan være alt fra gamle damer til asylsøkere.

- Gamle damer og asylsøkere er ganske godt representert, ja. Mitt inntrykk er at asylsøkeren er vant til å sitte på kafé og snakke, og oppsøker gjerne bingohallen for å drikke kaffe og spille. Det er selvfølgelig noen gamle damer på bingo, fordi det er et enkelt, greit og sosialt spill, sier Johannesen.

Veldedighetsspilleren, spiller for en god sak med Rotaryklubben eller i skolens lotteri.

- Det er ikke så mange veldedighetsspillere, men bingo gir voldsomt mye penger tilbake til idrett og lignende, fordi det er så lett å skaffe seg bingotillatelse, sier Johannesen.


- Ungdomsgjenger, som ikke har noe bedre å gjøre. Fniser, drikker cola og spiller maks tre runder.

- Det er 18-årsgrense i bingohallen, og vi praktiserer aldersgrensen. Selv om jeg bare kan snakke for oss, så tror jeg ikke denne spilleren er spesielt representert. Aldersgrensen dukket opp for et par år siden, så ungdomsgjengene var muligens bedre representert før, sier Johannesen.

Arbeidsløse og trygdede, som ikke har noe å gjøre på dagtid.

- De er på bingo, men de er ikke overrepresentert. Vår beste tid er på ettermiddagen, det er tydelig at folk kommer rett fra jobb for å spille, sier Johannesen.

- Tidligere var pensjonister overrepresentert, men i 1992 da det ble det lovlig å spille om kontantpremier, begynte flere andre å spille også, sier Johannesen.

1 av 10 spiller for å vinne

For de som tror det er usosialt å spille bingo må tro igjen. Johannesen mener at mange drar på bingo for det sosiale, fordi det er mulighet til å snakke sammen i pausen.

- En undersøkelse gjort for noen år siden viste at 64 prosent spilte bingo fordi det var sosialt. Samme undersøkelse viste også at bare rundt 1 av 10 spiller bingo for å vinne penger, sier Johannesen.

Johannesen tror noe av kundegrunnlaget kan falle bort til nettbingo, men antar at det stort sett er spillere under tretti år som spiller på nett.

Det er ingenting å si på engasjementet. Om spillebasillen har bitt derimot, det vil tiden vise. Foto: Per Ervland
Det er ingenting å si på engasjementet. Om spillebasillen har bitt derimot, det vil tiden vise. Foto: Per Ervland Vis mer


Grått, kjipt og gammelt

- Bingo blir fremstilt som grått, kjipt og gammelt, det vil jeg si at det ikke er. Men noen spill er enkle, og det tiltrekker ofte enkle mennesker, sier Johannesen.

Johannesen synes ikke bingo er et aggressivt spill, og mener det er for tregt til at man blir avhengig.

Connect Bingo AS har ti bingohaller rundt om i Norge, og Stein Johannesen har 17 års erfaring i bingobransjen. For at bingoen skal være bra er det flere faktorer som er viktige. Disse faktorene er tatt i betraktning når vi har testet nettbingo:

 • Det bør være sosial kontakt og hyggelig personale. Vi har da vurdert nettchatten og eventuell chatvertinne.

 • Lokalet bør være rent og pent, vi har kommentert sidedesignen.
 • Spilleplanen bør være god, vi har da vurdert hvor ryddig og oversiktelig nettstedet er.
 • Det trenger ikke å være mye penger i omløp, men hyppige spill, med forskjellig gevinst og tempo.
 • Vi har også vurdert hvorvidt registreringen er enkel, og hvordan man fyller på penger.
 • Det er selvfølgelig også et pluss om man får bonus som ny spiller.

 • Spilleengasjement og prisen for spillet er også viktig.
 • Her er vår vurdering av nettbingostedene:

  Det må tas i betraktning at undertegnede har spilt på hver av sidene rundt to ganger, og at helhetsvurderingen er gjort ut fra det.

  Skal du på bingo, sier du?


  Caliberbingo.com
  "Halvveis nede i hundrelappen bestemmer jeg meg for å satse stort, brettene koster tross alt bare en krone for øyeblikket. Førti brett går i handlekurven, og jeg venter spent på mitt livs bingorunde. Og så blir det systemfeil på Caliberbingo… Spillet blir utsatt to minutter, og når det nye spillet kommer opp, så er alle førti brett borte."

  Les vurderingen av Caliberbingo.com her

  Skal du på bingo, sier du?


  Betsson.com
  "Jeg satser 100 kroner, og må betale 2,25 kroner for å overføre penger med VISA. Gjerrigknarksystem. Men designen på siden er flott og gir meg casinoassiosasjoner, det er i grunn litt mer maskulint og tøft enn flere av de andre bingosidene."

  Les vurderingen av Betsson.com her

  Skal du på bingo, sier du?


  Bestbingo.com
  "Jeg får mulighet til å rope bingo høyt i redaksjonen fire ganger, selv om Bestbingo ikke hører meg. Gevinsten min kommer på 121,76 kroner første gang. Disse pengene bestemmer jeg meg for å bruke på fredagsgodt og frukt til redaksjonen. Dessverre får jeg ikke overført dem til min konto, enten fordi det er for lite, eller fordi jeg ikke skjønner systemet."

  Les vurderingen av Bestbingo.com her

  Skal du på bingo, sier du?


  Blue1bingo.com
  "På noen av de andre bingosidene skriver engasjerte spillere hvor mange tall de er fra bingo. Jeg forsøker å gjøre det samme her, men ingen av de andre 3-6 spillerne engasjerer seg. Pot for fem rader ligger på 13 kroner, ganske irriterende når jeg har kjøpt bingobonger for 120 kroner, altså resten av pengene."

  Les vurderingen av Blue1bingo.com her

  Skal du på bingo, sier du?


  Mermaidbingo.com
  "Chatvertinnen CM_Lykke prøver å bli venn med meg og sier ”Hej Synne!”, jeg bestemmer meg for å være like hyggelig, og svarer ”Hei CM_Lykke!”. Hun ber meg kalle henne Lykke. Vi er allerede på fornavn, og jeg vinner to ganger."

  Les vurderingen av Mermaidbingo.com her

  Ladbrokes eller Bet24 er desverre ikke med i denne testen. Ladbrokes fordi jeg ble filtrert gjennom systemet deres, slik at jeg måtte sende kopi av passet mitt, eller oppgi passnummer for å bli akseptert som spiller. Bet24 hadde en vanskelig betalingssystem som inkluderte nettbankkalkulator, og når jeg hadde den med, kom aldri betalingssiden opp. Tydeligvis bingosider med sikkerhet i fokus, men systemet må sies å være ganske tungrodd.

  På sporet av lureri?

  Minbingo.com, Bestbingo, Caliberbingo.com, Onlinebingo, Mermaidbingo.com viser seg å være en del av et stort bingonettverk. Johanna på Mermaidbingo.coms kundetelefon, bekrefter at disse sidene er de samme.

  - Disse sidene, og en hel del engelske bingosider er en del av et bingonettverk. Det er samme utforming av alle sidene, det er bare fargene som skiller dem, sier Johanna.

  Jeg forsøkte å logge meg inn på flere av søstersidene samtidig, for å sjekke om jeg kunne chatte med meg selv, men det var ikke mulig. Johanna sier at man ikke spiller samme spill hvis man er innlogget på Caliberbingo som på Bestbingo, og det må vi nesten ta hennes ord for.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer