Skal du selge dingsen din?

Husk å slette all data, ellers kan du få trøbbel.

ADVARER: Seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås i Norsis ber nordmenn bli flinkere til å slette data før de selger dingsen sin.  Foto: Ida Hjerkinn/Norsis
ADVARER: Seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås i Norsis ber nordmenn bli flinkere til å slette data før de selger dingsen sin. Foto: Ida Hjerkinn/Norsis Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide meldte denne uken at nordmenn nå kvitter seg med sine gamle iPad-er, i påvente av den nye iPad 2.

Vi har prøvd iPad 2, og ble svært imponert!

Også andre, brukte dingser som mobiltelefoner, PC-er, harddisker og kameraer florerer på nettbutikker som Finn.no. Disse inneholder ofte sensitiv informasjon, som nordmenn glemmer å slette før de kvitter seg med dem.

- Dette kan være et ganske stort problem, forteller seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås i det statlige organet Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

ID-tyveri og nettmobbing

Baksås har sett mange stygge eksempler på hva som kan skje når datautstyr og dingser kastes, gis bort eller selges uten at all data slettes.

Utstyret kan inneholde passord, kontonummer, fødselsnummer, eposter, bilder og meldinger. Sensitiv data man slett ikke ønsker i uvedkommedes hender.

- Det kan være informasjon du ikke engang har tenkt på at ligger der, forteller Baksås:

Info som passord og kontonummer kan selges på svartemarkedet, og brukes av kriminelle for å stjele identiteten din. Pikante bilder kan havne på internett. Bedrifter kan oppleve at hemmelig informasjon misbrukes av konkurrentene.

Farlige harddisker

Det generelle tipset er opplagt og enkelt, men tydeligvis ikke alltid i folks bevissthet:

- Skal du kvitte deg med en dings, sørg for at all data er slettet, råder Baksås.

Dette er ikke riktig så enkelt som mange tror.

Når det gjelder vanlige harddisker, holder det ikke å slette filene eller formattere hele disken om man virkelig vil være sikker. Dataen kan gjenopprettes, med mindre man overskriver dataen ved hjelp av et program. DinSide har tidligere anbefalt det gratis verktøyet Ereaser. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har en egen liste over programmer de godkjenner for bruk i det offentlige.

Les Datadoktorens forklaring på hvorfor sletting ikke er nok

Mange bedrifter velger også å fysisk knuse harddisker som skal kastes.

Mobiler og nettbrett

For å kvitte deg med all data på mobiltelefoner og nettbrett bør du følge instruksjonene for din modell. De fleste har en egen funksjon for dette, gjerne under "Innstillinger". Husk også å ta ut eventuelle SIM-kort før du selger eller kaster modellen, samt slette eventuelle minnekort.

VIL HA: Mange vil ha den nye iPad 2, og selger sine gamle. Da gjelder det å bli kvitt dataen.  Foto: Apple
VIL HA: Mange vil ha den nye iPad 2, og selger sine gamle. Da gjelder det å bli kvitt dataen. Foto: Apple Vis mer


Men det samme som for harddisker gjelder også her: Selv om du sletter alt, kan det fortsatt finnes av kriminelle. Det forteller etterforskningssjef Thomas Dahl hos Ibas, som lever av å rekonstruere data.

- Men det er mye mer komplisert og omfattende enn på vanlige harddisker, så faren er ikke like stor, betrygger han.

Men det er også mye mer komplisert å sikre seg mot kriminelle her. Det finnes få løsninger for å overskrive minnet til mobiltelefoner og nettbrett. Et tips, om man virkelig vil være skråsikker, er å først slette hele enheten, for så å fylle den opp med usensitiv data som for eksempel musikk. En annen løsning er å sørge for at telefonen din er kryptert.

- For det er utrolig hva vi klarer å finne på for eksempel en iPhone etter den har blitt slettet, forteller Dahl.

Enkleste det viktigste

Også minnepinner og minnekort bør formatteres før de selges eller hives. Husk at det normalt er et minnekort i for eksempel kameraet ditt, Også det bør slettes eller fjernes.

Men også her gjelder samme regel: Sletting er ikke nok, om man vil være virkelig sikker. Verktøyene for overskriving av harddisker har som oftest funksjonalitet for å ta seg av minnepinner og minnekort også.

Alt dette høres kanskje ut som mye arbeid, men det viktigste er selvfølgelig at du i det minste sletter dataene på vanlig måte. Dette er en rask prosess, som mange likevel glemmer.

- Jeg vil påstå at alle har noen form for sensitive opplysninger på dingsen sin, sier Baksås i Norsis.

- Sletting av data blir bare mer og mer aktuelt. "Alle" vil jo ha den siste modellen.

Hvilken "siste modell" er best? Her finner du alle våre nyeste tester!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer