Skal du ta med kontanter på utenlandsferien?

Er det snakk om større beløp, må du tollklarere pengene før du reiser.

På skjemaet for deklarering av betalingsmidler, som det heter på tollspråket, fyller du inn beløpet du har med deg ved utreise.
På skjemaet for deklarering av betalingsmidler, som det heter på tollspråket, fyller du inn beløpet du har med deg ved utreise. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig kunne en av DNBs økonomer råde DinSide-leserne om å ta med kontanter dersom man skal på ferie til Spania og Hellas. Også reiseselskapet Apollo råder om det samme til de som har valgt Hellas i sommer.

Velger du å ta ut et større beløp før reisen, er det imidlertid viktig å være klar over at pengene må tolldeklareres før avreise.

Hvis ikke risikerer du straffegebyr på flere tusen kroner fra Tollvesenet.

Slik deklarere du kontanter før avreise

Tollvesenet skriver på sine nettsider at alle som reiser til utlandet med kontanter som tilsvarer 25.000 kroner eller mer, må deklarere pengene før avreise. Dette gjør du ved å fylle ut skjemaet "Deklarering av betalingsmidler ved inn- og utførsel". Skjemaet leverer du på nærmeste tollkontor.

Uansett om du har norsk eller utenlandsk valuta med deg, sjekker eller andre verdipapirer skal du deklarere pengene - så lenge verdien utgjør 25.000 norske kroner eller mer.

Dette tilsvarer rundt 3.300 euro, 4.400 amerikanske dollar eller 2.600 britiske pund med dagens kurs.

Tolldeklareringen er gratis, men glemmer du å deklarere kontantene før avreise, kan det koste deg dyrt.

Tollvesenet gir deg nemlig et straffegebyr på 20 prosent av hele beløpet du måtte ha med. Har du med 26.000 kroner, utgjør dette hele 5.200 kroner!

Det er også verdt å merke seg at de fleste reiseforsikringer kun dekker tyveri av mindre mengder kontanter, og forsikringsselskapene anbefaler først og fremst bruk av bankkort i utlandet.

Les også: Sjekk hvilke transaksjoner som registreres når du er i utlandet!

Egne grenser for innførsel

I tillegg til at større beløp må deklareres hos Tollvesenet i Norge, er det greit å være klar over at de fleste land også har grenser for hvor mye det er tillatt å ha med seg i kontanter ved innreise i landet.

I EU er grensen satt til 10.000 euro, som tilsvarer rundt 75.000 kroner med dagens kurs. Det fins et felles EU-skjema for deklarering, men blant annet i Storbritannia har de et eget, nasjonalt skjema for dette. Her finner du riktig skjema til samtlige EU-land.

Ved innreise til Mexico og USA er beløpsgrensen 10.000 dollar. dette tilsvarer 60.000 kroner med dagens valutakurs. Vær obs på at denne grensen gjelder hele reisefølget, ifølge Det amerikanske tollvesenet. Altså kan en familie på ferie maks ha med 10.000 dollar tilsammen.

Før du eventuelt tar ut valuta i Norge, er det greit å være klar over at det kan koste svært mye i gebyr.

Les også: Får du støtte fra NAV? Kanskje du må droppe utlandsferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer