350-kronersgrensa

Skal fortsatt kreve inn moms

Deklareringsunntaket betyr ikke at nettbutikkene ikke skal kreve inn merverdiavgift, forklarer Finansdepartementet.

MOMSGRENSE: Pakker under 350 kroner er omfattet av et midlertidig deklareringsunntak, men butikkene må fortsatt kreve inn moms. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MOMSGRENSE: Pakker under 350 kroner er omfattet av et midlertidig deklareringsunntak, men butikkene må fortsatt kreve inn moms. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke la regjeringen frem det reviderte nasjonalbudsjettet for 2021, som blant annet inneholder planer om å gjøre lettbrus rimeligere, BSU-endringer og forslag om å forlenge «350-kronersgrensa».

I april i fjor ble momsgrensa på 350 kroner fjernet. Før det kunne du bestille varer fra utlandet og slippe ekstra momspåslag dersom totalverdien på forsendingen var under 350 kroner. Etter at denne ordningen ble skrota, har det vært moms fra første krone.

Et midlertidig deklareringsunntak gjør at forsendinger under 350 kroner ikke blir stanset på grensa, og det er dette unntaket regjeringen foreslår å forlenge.

Må fortsatt betale mva.

Som nevnt i en tidligere sak, er det ikke alle varer som er en del av det midlertidige deklareringsunntaket, og forsendelser som inneholder næringsmidler, som mat og drikke, blir tolldeklarert ved ankomst i Norge. Selv om prisen er under 350 kroner.

Etter et tips fra lesere har vi spurt Finansdepartementet om utenlandske butikker skal kreve inn merverdiavgift på utenlandske forsendelser på andre varer, når pakkene uansett passerer grensa uten å bli deklarert.

Overfor Dinside opplyser Bjørnar Angell, seniorrådgiver kommunikasjonsenheten i Finansdepartementet, at utenlandske tilbydere som leverer varer med en lav verdi, det vil si under 3000 kroner, til forbrukere i Norge, plikter å registrere seg for merverdiavgift i Norge dersom tilbyderen har omsetning til Norge som overstiger 50 000 kroner i løpet av 12 måneder.

Selgerne kan enten registrere seg i Merverdiregisteret eller i VOEC-ordningen.

– Disse tilbyderne skal oppkreve merverdiavgift ved salgstransaksjonen for alle varer med verdi under 3000 kroner, det vil si også for varer med verdi under 350 kroner, skriver Angell i en e-post.

Han legger til:

– Det midlertidige deklarasjonsunntaket for varer med verdi under 350 kroner, som er gitt blant annet for å unngå opphopning av varer på grensen og redusere risikoen for dobbeltbeskatning, endrer ikke på dette.

Slipper gjennom tross mangelfull merking

Som en del av den forenklede VOEC-ordningen må tilbydere merke forsendelsene sine med sitt unike VOEC-nummer. Forsendelser som ikke har et slik registreringsnummer, blir også deklarert ved ankomst i Norge, men deklareringsunntaket sørger for at kun forsendelser over 350 kroner blir stanset.

– Den praktiske effekten av det midlertidige deklarasjonsunntaket er at varene med verdi under 350 kroner ikke blir stanset på grensen for deklarering selv om forsendelsen er mangelfullt merket med tilbyderens unike registreringsnummer (VOEC-nummeret) eller er sendt fra en tilbyder som ikke er registrert i VOEC-ordningen, forklarer Angell.

Både lokal og norsk moms?

En annen ting lesere har spurt Dinside om, er beskatning både i landet der produktet bestilles fra og til Norge.

Kjøper du en vare på reise i et annet land, kan du få refundert den lokale merverdiavgiften dersom du fyller ut et tax refund-skjerma når du kjøper varen, men hva når du handler på nett?

– Norges merverdiavgiftsregler, så vel som reglene i de fleste andre land, baserer seg på destinasjonsprinsippet. Det vil si at beskatningen skal skje i det landet der forbruket skjer. Dette er i tråd med OECDs retningslinjer. Avviklingen av 350-kronersgrensen og innføringen av VOEC-ordningen innebærer at Norge nå benytter sin beskatningsrett for lavverdivarer som sendes fra utlandet og til Norge, skriver Angell.

Han forklarer at et ledd i destinasjonsprinsippet er at eksporten skal være fritatt for merverdiavgift i eksportlandet, noe som skal sørge for at forbruket kun beskattes én gang, som er landet leveransen forbrukes.

– Dersom en nettbutikk oppkrever både lokal merverdiavgift og norsk merverdiavgift, er det i strid med destinasjonsprinsippet slik det er ment å virke. Finansdepartementet er likevel ikke kjent med det nærmere innholdet i lokale merverdiavgiftsregler i alle land, og hvis det landet der nettbutikken er hjemmehørende ikke har gjennomført destinasjonsprinsippet i sin lovgivning, kan det hende at nettbutikken er pålagt å oppkreve lokal merverdiavgift.

På spørsmål om Norge kan kreve at utenlandske nettbutikker kun legger til norsk moms, forklarer Angell at norske myndigheter ikke har noen råderett over andre lands avgifter.

– Finansdepartementet vil derfor først og fremst anbefale forbrukere som støter på problemet med belastning av både lokal og norsk merverdiavgift, om å ta kontakt med den utenlandske nettbutikken for å gjøre oppmerksom på at det ilegges dobbel merverdiavgift og at dette synes å være i strid med de internasjonale prinsippene for merverdiavgift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer