Skal hjelpe deg å spare penger

– Man skal sove godt om natten, sier Nordnets nye spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold (32)

Sissel Olsvik Vammervold er ansatt av Nordnet - for å hjelpe deg med å spare mer. Foto: Nordnet
Sissel Olsvik Vammervold er ansatt av Nordnet - for å hjelpe deg med å spare mer. Foto: Nordnet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Børsene i verden raser, og kanskje er det ikke nå du har lyst til å kaste deg på fondssparing. Det synes Nordnets nye spareøkonom Sissel Olsvik Vammervold er helt greit - så lenge du sparer i en eller annen form.

– Jeg skjønner godt at folk synes det er ekkelt at deres hardt oppsparte sparepenger svinger veldig i verdi. Kanskje er ikke aksjemarkedet det rette for alle. Man skal sove godt om natten, sier Vammervold.

NB! Slik sparer du best

Men du vil helst at folk sparer i fond eller aksjer?

– Jeg kommer til å svare på spørsmål som har med folks lommebok å gjøre, enten det er privatøkonomi, vanlig sparing eller for eksempel pensjonssparing. Sparing på vanlig bankkonto faller også innunder dette.

Vammervold er i gang med å publisere sparetips på nordnetbloggen.no og sier at hvem som helst kan sende henne spørsmål på e-post.

Er du selv flink til å spare?

– Ja, jeg synes selv jeg er flink til å spare. Jeg har en spareavtale i fond som ligger i bunnen, og så handler jeg litt ekstra i fond og aksjer når jeg føler for det. I tillegg har jeg en liten buffer på konto til ting som går i stykker.

Er du dårlig til å spare? >>> Slik gjør noen det

Vekk med soveputen

Vammervold vil gjerne få frem at sparing ikke verken trenger å være skummelt eller vanskelig.

– Det blir gjerne krigstyper i pressen når noe går galt i aksjemarkedet, men det blir ikke like store oppslag når ting går bra. Jeg vil prøve å bidra med en nyansert og enkel fremstilling av spareområdet.

Bør nordmenn bli flinkere til å spare?

– Absolutt! Det at vi tror staten ordner opp for oss, har nok vært en sovepute for mange. Jeg tror ikke vi skal ha forhåpninger om å ha like gode ordninger for eksempel når jeg selv når pensjonsalderen. Personer på min alder bør absolutt spare mer.

Hvor mye bør vi spare da?

– Det er veldig individuelt. Det viktigste er at du setter av nok penger, men hva som er nok er forskjellig fra person til person. Du må ha en formening om hvilken lønn du vil leve av når du blir pensjonist.

Forstår du at folk frykter fonds- og aksjemarkedet?

– Jeg skjønner hvordan folk tenker, men jeg mener at man ikke tenker helt rett. Det er viktig å huske på at du ikke har tapt noen ting før du selger. Penger man har i aksjemarkedet, skal man ha god horisont på. Når det nærmer seg tidspunktet hvor du trenger penger, så bør du selge litt og litt, men fortsette noe av sparingen. På samme måte bør du kjøpe deg gradvis inn.

Olsvik Vammervold forteller at det er fondsandeler i hjemmemarkedet, Norden, og kanskje mest Norge, som er det folk handler mest av.

– Det å ha penger i det norske markedet handler om å ha tro på at verdiutviklingen i Norge vil fortsette å øke. Så lenge du tror det er en oppadgående trend over tid, så kan du investere i norske fond.

>>> Denne spareformen er veldig populær

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer