Statsbudsjettet 2021

Skal sikre deg riktig pensjon

Forenklet rapportering og styrket kontroll med obligatorisk tjenestepensjon er ett av budsjettforslagene.

SKJERPES: Over 50.000 arbeidstakere står uten rettmessig tjenestepensjonsavtale. Nå vil regjeringen forenkle rapporteringen og styrke kontrollen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SKJERPES: Over 50.000 arbeidstakere står uten rettmessig tjenestepensjonsavtale. Nå vil regjeringen forenkle rapporteringen og styrke kontrollen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. oktober la regjeringen fram statsbudsjettet for kommende år, og i dette budsjettet er det flere poster som kan påvirke din økonomi i større eller mindre grad.

Regjeringen vil, blant annet, sikre at enda flere arbeidstakere får den pensjonen de har rettmessig krav på.

Dette vil de gjøre ved å forenkle arbeidsgivers rapportering etter lov om obligatorisk tjenestepensjon (OTP), heter det i budsjettforslaget.

Vil avsløre manglende pensjonsavtaler

Forslaget vil gjøre det enklere å avdekke hvilke arbeidsgivere som ikke har opprettet pensjonsavtale for sine ansatte etter OTP-regelverket, står det i regjeringens pressemelding.

Ifølge SSB står mellom 50.000 og 90.000 arbeidstakere uten rettmessig obligatorisk tjenestepensjonsavtale.

Regjeringen foreslår derfor en ny ordning der arbeidsgivers innrapporterte opplysninger om arbeidstakers inntekt og arbeidsforhold til Skatteetaten og NAV deles med pensjonsforetak.

- Godt forslag

Heidi Skaaret, direktør for personmarked i Storebrand, mener dette budsjettforslaget vil sikre at ansatte får den pensjonsopptjeningen de har rett til.

- Dette er et godt forslag, og et tiltak som myndighetene og bransjen har samarbeidet om, sier Skaaret til Dinside.

- Det blir lettere å kontrollere at bedriften har pensjonsavtale og det sikres at pensjonsgrunnlaget til enhver tid er oppdatert og riktig, slik at sparingen beregnes av oppdatert lønn, utdyper Skaaret.

- Samtidig er det viktig for bedriftene at det blir enklere å administrere pensjonsordningen og holde den oppdatert, tillegger hun.

MINSTEPENSJONIST: Henning Kvitnes forteller at veldig mange i hans bransje har mistet jobben. Video: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Flytter tilsynsrollen

Skatteetaten kan gjennom a-ordningen få oversikt over arbeidsgivere som ikke rapporterer at de har pensjonsordning.

Etaten vil tilrettelegge for å gjøre automatiske kontroller og få kontrollert en større antall arbeidsgivere.

Regjeringen foreslår også å flytte tilsynsrollen fra Finanstilsynet til Skatteetaten, da sistnevnte allerede har utstrakt kontrollvirksomhet mot arbeidsgivere og får utvidet sitt ansvar på området ved overføringen av ansvaret for skatteoppkrevingen fra kommunene fra 1. november 2020.

Fakta om statsbudsjettet

  • Regjeringen Solberg legger fram sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2021 onsdag 7. oktober. Statsbudsjettet legges alltid frem i begynnelsen av oktober, året før budsjettåret.
  • Statsbudsjettet omhandler statens utgifter og anslåtte inntekter i løpet av ett kalenderår. Det fastsetter også satsene for innkreving av skatter og avgifter.
  • Nasjonalbudsjettet er en mengde anslag for hele den økonomiske utviklingen, og dermed styrende for rammene i statens eget budsjett.
  • Forslaget til statsbudsjett skal videre behandles av Stortinget, som kommer med eventuelle endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som blir bindende for regjeringen og statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2021.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer