Sykemelding:

Skal utrede muligheten for sykemelding via e-konsultasjon

Regjeringen skal finne ut om det bør åpnes opp for bruk av e-konsultasjon ved sykemelding.

E-konsultasjon med legen? Generelt er ønsket at alle pasienter skal kunne benytte seg ac e-konsultasjon med fastlegen, men nå ønsker man å finne ut om dette er et godt alternativ også ved sykemelding. Foto: NTB Scanpix
E-konsultasjon med legen? Generelt er ønsket at alle pasienter skal kunne benytte seg ac e-konsultasjon med fastlegen, men nå ønsker man å finne ut om dette er et godt alternativ også ved sykemelding. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Arbeids- og sosialdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet ønsker å finne ut om e-konsultasjon skal kunne godtas som grunnlag for å skrive sykemelding. Fredag sender de et oppdrag til Arbeids- og velferdsdirektoratet og Helsedirektoratet for å be dem om å utrede dette.

Målet er å finne ut om dette gjør det bedre både for pasienter og leger å benytte seg av e-konsultasjon, samtidig som man ønsker å avdekke om det er mulige negative konsekvenser ved bruk av e-konsultasjon ved sykemelding.

Norsk forening for Allmennmedisin er positive til bruk av e-konsultasjon ved sykemelding - i noen tilfeller.

Mulige konsekvenser ved e-konsultasjon

Slik reglene er i dag, må man møte personlig hos lege for å få sykmelding. Sykmelding kan ikke skrives før man er undersøkt hos lege.

Hovedformålet med oppdraget fra departementene er å få vurdert positive og negative sider ved å tillate bruk av e-konsultasjon ved sykmelding. Hovedspørsmålet er om kravet til personlig oppmøte sikrer en bedre og mer riktig vurdering av vilkårene for sykmelding, eller om e-konsultasjon kan gi forsvarlig grunnlag for vurdering av vilkårene.

Gjennom en utredning vil man få belyst om bruk av e-konsultasjon ved sykmelding vil bidra til effektivisering, bedre offentlig forvaltning, bedre og mer tilgjengelige tjenester for brukerne, i tillegg til mulige utilsiktede eller uønskede konsekvenser som kan oppstå som følge av bruk av e-konsultasjon ved sykmelding.

Bedre og mer tilgjengelig for pasientene

I den siste regjeringsplattformen fremgår det at regjeringen ønsker at helseaktører skal tilby e-konsultasjon til dem som ønsker det. Men bør det bli mulig å godta e-konsultasjon som grunnlag for å skrive sykemelding?

- I fremtiden skal det være like enkelt og naturlig å ha kontakt med helsetjenesten på nett, som det i dag er å bruke nettbank. E-konsultasjon er viktig for å få det til. Nå ønsker vi i første omgang å få mer kunnskap om bruk av e-konsultasjon ved sykmelding. Vi vil finne ut om det kan gi bedre og mer tilgjengelige tjenester for brukerne, og om det kan gi en lettere arbeidsdag for legene. I tillegg ønsker vi å se på andre mulige konsekvenser, sier helseminister Bent Høie til Dinside.

Samtidig påpeker arbeidsminister Anniken Hauglie at det ikke skal bli «for lett» å sykemelde seg.

- La meg være helt tydelig: dersom utredningen viser at innføring av e-konsultasjon ved sykmelding kan føre til at det blir «for lett» å sykmelde seg, er det uaktuelt å gå videre med det, understreker hun.

Hun sier videre at utfallet av utredningen kan innebære at de ikke innfører e-konsultasjon ved sykmelding, fordi de frykter at det da blir for lett å sykmelde seg.

- Men utredningen kan også føre til at det er hensiktsmessig å innføre e-konsultasjon, nettopp fordi det ikke er grunn til å frykte uønskede konsekvenser. En annen mulighet er at utredningen konkluderer med at det er klokt å innføre e-konsultasjon i visse tilfeller, der vi er trygge på at det ikke blir for lett å sykmelde seg, sier Anniken Hauglie.

E-konsultasjon til langtidssykemeldte

Det er nettopp dette Norsk forening for allmennmedisin tror fra legenes ståsted - at e-konsultasjon bør kunne brukes i noen tilfeller, men ikke i alle.

- Kortversjonen er at vi tror at det kan være riktig å åpne opp for sykemelding over e-konsultasjon i noen sammenhenger, sier leder Petter Brelin til Dinside.

Han tror ikke det egner seg med e-konsultasjon ved første gangs sykemelding, da det ikke er mulig å gjøre en god nok vurdering av pasienten via en skjerm.

- Ved gjentatte sykemeldinger i det samme sykdomsforløpet der sykdommen er kjent og ikke noe nytt har inntruffet vil det antagelig være greit å gjøre slik sykemelding over e-konsultasjon, mener Brelin.

Han sier videre at det er viktig å sikre at tilbudet til pasienten ikke blir dårligere og at kontrollen med behovet for sykemelding beholdes.

Derfor er det nok lurt at det bare er en lege som kjenner pasienten godt som får anledning til å sykemelde på denne måten, tror Brelin, som ser fram til å bidra i utredningen.

Seks måneders utredning

Det er Helsedirektoratet og Arbeids- og velferdsdirektoratet som skal utrede bruken av e-konsultasjon ved sykemelding i fellesskap.

- Sistnevnte leder arbeidet. Direktoratene får oppdraget fredag 21. juni, og får i utgangspunktet seks måneder på seg fra oppstart etter sommeren til å levere utredningen, forteller Høie.

- Vurderer man å gjennomføre et prøveprosjekt som en del av denne utredningen?

- Ja, det kan bli aktuelt. Det blir opp til direktoratene å vurdere om det er noe de vil foreslå for oss, sier Høie.

Han forteller videre at dersom utredningen viser svært gode resultater vil de forsøke å innføre e-konsultasjon så raskt som mulig.

- Men et eventuelt tidspunkt må vi komme tilbake til. Først er det viktig å få mest mulig kunnskap om konsekvensene, sier Høie.

- Regjeringen har satt som mål at alle fastleger skal tilby e-konsultasjon til sine pasienter innen 2021. Er dette et realistisk mål? Og kan eventuelt en e-konsultasjon for sykemelding få samme frist?

Ja, det er et realistisk mål. Når det gjelder e-konsultasjon for sykemelding må direktoratene først få komme med sine vurderinger. Deretter tar vi stilling til både hva vi gjør videre, og når det vil skje, sier Høie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer